Op under jul - efter at have haft det første af de fire lys i adventskransen tændt første søndag i advent og spist æbleskiver og drukket gløgg - er der stadig mange, der går i gang med at lave konfekt og bage kager som vanillekranse, finskbrød, jødekager, brunkager, pebernødder og klejner
Eggnog er en herlig engelsk juledrik, som laves af æg blandet med flormelis, mælk og tilsat alkohol og muskatnød. Den blev indført til Amerika i 1839. Drikken kommer oprindelig fra Frankrig og er i Danmark kendt som æggemælk. I Danmark er der traditionelt set tilsat rom, eller romessens, kanel og vanilje. Arla fremstiller eggnog i Christiansfeld, men må ikke forhandle den herhjeme. Så man må selv lave den. Følgende ingredienser skal bruges: 25 cl Whiskey, 25 cl Cognac, 25 cl Sukker, 100 cl Piskefløde, 12 æg og Muskatnød. Pisk 12 æggeblommer med sukkeret (brug elpiskeren). Æggesnapsen skal være skummende og lys. Slå ned på lav hastighed og pisk whiskey og cognac i, lidt ad gangen. Hæld æggemassen op i en punchbowle og stil den i køleskabet i mindst to timer. Pisk 12 æggehviderne, til de er næsten helt stive. Pisk fløden helt stiv. Fold først flødeskummet i æggemassen og derefter de stiftpiskede hvider. Stil eggnog´en i køleskabet en time. Ved serveringen drysser man reven muskatnød over. Eggnog øses op i punchekopper med en ske. Hvis den er blevet for tyk, kan man røre lidt mælk - eller whiskey eller cognac - i til den får den rette konsistens. Den må heller ikke blive for tynd.
Traditionelt har julefrokosten altid været en hyggelig familiebegivenhed i fridagene omkring jul, hvor man ser de familiemedlemmer, der ikke kan være med til selve juleaften
Julemiddagen består typisk af gås, and eller kalkun eller af flæskesteg eller svinekam - og som dessert ofte risengrød med mandel i eller risalamande. Ved Juledags familesammenkomst serveres det store kolde bord med små lune retter. Anden juledag er det igen det store kolde bord, men ofte hos en anden i familien
Nytårsaftens almindelig selskabelighed med vennerne stod tidligere på kogt torsk med kartofler og sennepssovs, men nu er det også populært at spise laks, oksemørbrad m.m. - og kransekage til midnat. Nytårsdag blev der førhen ofte serveret skinke med grønlangkål
Et torske-gilde er først og fremmest selskabelig sammenkomst - et gilde, hvor der serveres (kogt) torsk. Det er der for mange, der har glemt - måske fordi ordet "torskegilde" især anvendes om møder, hvortil skattevæsenet tilkalder skatteydere, hvis selvangivelse ikke anerkendes. Men genopfrisk traditionen. Byd vennerne på et rigtigt torskegilde med kogt torsk - eller klipfisk / plukfisk med porsesnaps og porseøl