SeniorSiderne & SeniorNyhederne      

Senior-
Nyhederne
© 50+

Opgør om dyre gravsteder under optræk

Flere provstier gør det gratis for medlemmer af folkekirken at få et gravsted, ligesom det heller ikke skal koste noget at forny familiegravstedet, skriver Kristeligt Dagblad, som varsler et opgør med de dyre gravsteder.
Det kommer efter, engangsbeløbenes - i forbindelse med erhvervelse af kiste- og urnegravsteder - himmelflugt, så de nemt løber op i 4000-12.000 kroner for et gravsted.
Men økonomien skal ikke være udslagsgivende for, om medlemmer af Folkekirken vælger kistegravsted, urnegravsted eller askespredning over havet.
Det mener man - fremgår det af Kristeligt Dagblad - blandt andet i Aabenraa Provsti, hvor man har besluttet, at erhvervelse af gravsted, gravkastning, nedsættelse af urne samt fornyelse af gravsteder fremover er gratis.
Og det skridt kommer netop i forbindelse med engangsbeløbenes himmelflugt. (Kristeligt Dagblad)
Så er spørgsmålet blot, hvor mange andre provstier vil følge efter - og svaret kan hver eneste medlem af Folkekirken påvirke ved at skubbe til de menighedsrådsmedlemmer, de har valgt og få dem overbevist om, at det er uanstændigt at gøre gravsteder til spekulationsvare for at få flere penge i kassen. De, der med griske øjne fastholder prisstigningerne, er ikke kristne mennesker, men bare blodige spekulanter - og hvad man ellers kan finde på at stige om de mennesker. Stop det og gør det gratis - i modsat fald må kommunalpolitikerne etablere nogle gratis gravsteder udenfor byporten, som det var en gang for de udskud, "gode kristne" mente, at nogle mennesker var. (SeniorNyhedernes red.)

Ældre Sagen: Togrejser dyrere for pensionister

Nu bliver det dyrere for pensionister at foretage lange rejser over Storebælt. Og det kan betyde, at flere dropper tog og andre transportmidler.
Det påpeger Ældre Sagen ifølge DR Nyheder.
Ældre Sagen er skeptiske over for DSB's nye såkaldte reform (et ord der efterhånden kun betyder forringelser. SeniorNyhedernes red.).
Den træder i kraft allerede på søndag og "skal sikre en ensretning af priser og rabatter ved brug af offentlig transport vest for Storebælt" - altså Fyn og Jylland.
Hensigten med reformen er tilsyneladende blandt andet, at DSB vil have flere til at bruge rejsekortet - i hvert fald fremgår det af DR Nyheder, at "reformen også skal sikre, at det skal være billigst for forbrugeren at bruge rejsekortet, når man skal rejse med offentlig transport."
Men den intention vækker bekymring hos Ældre Sagen, for tre ud af fire pensionister har slet ikke et rejsekort.
- At være på rejsekortet og forstå det forudsætter nærmest, at man er rigtig god til at være digital og er tryg ved smartphones, tablets og internet, og det er der stadig hundredtusindvis af ældre, der ikke er, siger vicedirektør Michael Teit Nielsen til DR Nyheder.
Den nye reform betyder, at det på særligt længere rejser (det vil esige vestpå, men vel også den modsatte vej. SeniorNyhedernesd red.) bliver dyrere at købe en enkeltbillet, mens priserne til gengæld falder, hvis men bruger dit rejsekort.
Ældre Sagen har foretaget 34 pristjek på togture og set på, hvad en enkeltbillet vil koste før og efter reformen træder i kraft.
I det grelleste tilfælde bliver prisen 87 procent dyrere (næsten dobbelt så dyrt. SeniorNyhedernes red.) fra på søndag på en enkeltbillet fra Esbjerg til Fredericia.
Ifølge Ældre Sagen er det først og fremmest på rejser over Storebælt, at de ældre må have markant flere penge op ad lommen.
- Det bliver klart dyrere end før, når man som pensionist skal besøge børn og børnebørn, siger vicedirektør Michael Teit Nielsen til DR Nyheder.
Hos DSB forklarer man overfor DR Nyheder, at den nye reform skal gøre billetpriserne mere gennemskuelige i det vestlige Danmark. (Og det får DSB helt sikkert opfyldt, når pensionisterne opdager, at billetten pludselig er blevet næsten dobbelt så dyr. SeniorNyhedernes red.)
Hos DSB har man - stadig ifølge DR Nyheder - et godt råd til de ældre. Få et rejsekort så priserne bliver lavest mulige. Og hertil lyder det fra DR Nyheder:
- Der er en del ældre, som sidder derhjemme og ikke har styr på at bestille et rejsekort online. Hvad vil du sige til dem?
- Vi har ekstra personale i vores billetsalg, vi har et serviceteam, der kommer ud på plejehjem og så er vi klar på telefonerne, så de ældre kan bestille et rejsekort hjemmefra, siger DSB-vicedirektør Aske Wieth-Knudsen. (DR Nyheder og SeniorNyhedernes red.))

Pas på: Der kan være plastik i købt flaskevand

Plastik i verdenshavene har længe været anerkendt som et støt stigende problem for klimaet. Nu ser en ny udfordring relateret til plastik dagens lys. Forskere har i et studie fundet dobbelt så mange plastikfibre i flaskevand som i postevand.
Det er forskere fra State University i New York, der i samarbejde med det journalistiske projekt Orb Media, har gennemgået en række af verdens mest populære mærker, der producerer vand på flaske - herunder Evian, Aquafina, Nestlé og San Pellegrino.
I mere end 90 procent af flaskerne fandt forskerne stykker af mikroplastik.
- Der er plastik overalt i naturen, også i vores postevand, så derfor kommer det ikke som den store overraskelse, at der nu er fundet mikroplastik i vand på flaske, siger Claudia Sick, biolog og projektleder i den danske miljøorganisation Plastic Change, til TV 2 og fortsætter:
- Vi har tidligere set, at der er fundet mikroplastik i eksempelvis salt, honning og vin, og der er også plastikpartikler i luften, så der er mange måder, hvorpå mikroplastik kan komme ned i vand på flaske. (TV2/Nyhederne)

Ældrepolitisk konference

Danske Ældreråd holder tirsdag den 8. maj en ældrepolitisk konference, som skal belyse hvilke værdier og prioriteter, der hersker inden for ældreområdet i Danmark, og "hvordan vi omsætter noget så abstrakt som etik til praktik - og om det overhovedet er muligt?"
- Har vi i Danmark en unik og efterstræbelsesværdig tilgang til det ældrepolitiske område, eller er vi i virkeligheden på vej mod et centralt styret fokus, hvor de politiske prioriteringer i højere grad er styret af dokumentationskrav, øget pres på de pårørende og begrænsede etiske overvejelser, spørges der i invitationen til konferencen,. hvor deltagerne får "styrket det fælles faglige fundament og får konkrete redskaber til ældre-/seniorrådsarbejdet."
Konferencens tema vil blive belyst af: Joy Mogensen, borgmester i Roskilde Kommune, som indvier os i, hvordan opgaver omkring ældreomsorgen finansieres, løses, prioriteres og kvalitetssikres, og dette i samarbejde med ældre-/seniorrådet. Knud Aarup, formand Socialpolitisk Forening, som præsenterer løsningsforslag til et stærkt lokaldemokrati og giver seks bud på, hvordan man kan skabe et bedre velfærdssamfund. Thomas P. Bøje, professor ved Roskilde Universitet, som giver sit bud på, under hvilke præmisser, borgerne kan og bør være aktive, når en kommune inddrager civilsamfundet. Jacob Birkler, filosof, forfatter og fhv. formand for Etisk Råd, som giver løsningsforslag til den etiske ældreomsorg.
De valgfri 11 seminarer vil mere konkret fokusere på nogle af de opgaver, ældre-/seniorrådene kommer til at møde i deres arbejde. De forskellige seminarer er lige så forskellige som de opgaver, et ældre-/seniorråd kan møde og omhandler områder som bl.a.: En værdig død, kvalitetsstandarder, demenspolitik, underernæring, værdighedsmilliarden og de kommunale budgetter.
Den ældrepolitiske konferences målgruppe er medlemmer af ældre-/seniorråd, ældrerådenes sekretærer og samarbejdspartnere, medlemmer og medarbejdere i ældreorganisationer, embedsmænd/fagfolk fra kommuner og regioner samt kommunal- og landspolitikere.
Pris: 1.100 kr. for medlemmer af ældre-/seniorråd og øvrige deltagere 1.600 kr. Prisen inkluderer morgenkaffe med brød, frokost inkl. en øl eller vand, eftermiddagskaffe med brød samt deltagermateriale. Tilmeldingsfrist: Mandag den 23. april 2018 (Danske Ældreråd)

DANSKE:

75-årig kvinde dræbt af flugtbilist  Læs
Kinesiske turister ripper Coop-butikker for mælkepulver  Læs
DR beskæres med 20 procent og licens-betalingen afskaffes  Læs
Tidligere politichef i Rigspolitiet politianmeldt Læs
Dansk Industri advarer: Medlemstilgang til gule fagforeninger skader den danske model  Læs
Trump: Rusland står bag forgiftning af eks-spion  Læs
Giftangreb i England er en trussel mod alle  Læs
Det kan du gøre, hvis du bliver ramt af tinnitus  Læs
Fire er døde i turistparadis smittet med rabies  Læs

ENGELSKE:

Joint declaration blame Russia/Putin for ex-spy chemical attack  Læs
Statoil, one of the world's biggest oil companies, changed its name with a bizarre video  Læs
What have 15 years of Erdogan done for Turkey?  Læs

EU, UN & NORDISKE:

Amazon could be readying for a Nordic launch in ‘Q2’  Læs

Flere Linknyheder på SeniorNET.dk

16. marts 2018

Find aviserne & bladene her

Til toppen

De, der er pensionister i dag, har jo allerede betalt skat for at få deres folkepension

Bjarne Hastrup, administrerende direktør i Ældre Sagen, har med sit debatindlæg om, hvordan regeringen diskriminerer nuværende folkepensionister, der har sparet op til alderdommen ved at modregne i ældrecheck eller pensionstillæg, skabt en livlig debat på https://www.facebook.com/aeldresagen/, hvor han også opfordrer politikerne til at kigge på Ældre Sagens forslag igen, for det løser problemet for nuværende og kommende folkepensionister.
Og debatten er så livlig, at Ældre Sagen har set sig nødsaget til at gøre opmærksom på, der har været nogle kommentarer, som ikke lever op til retningslinjerne for den gode tone - og de er blevet skjult fra kommentarsporet.
- Vi må gerne være uenige, når vi kommenterer og debatterer, men det skal ske i en ordentlig tone, så folk har lyst til fortsat at være med på Ældre Sagens Facebookside, hedder det.
Men SeniorNyhernes red. har plukket i de flere hundrede kommentarer og bringer nogle herunder:
Victoria Mette Hvidbjerg: De, der er pensionister i dag, har jo allerede betalt skat hele livet (staten har tilbageholdt en pænt stor del af deres løn) for at financiere diverse velfærdsgoder - herunder pension. M.a.o. har de allerede betalt for at få den pension.
Ingelise Madsen: Hvis man er syg og får handicaptillæg tager de også det når man bliver folkepensionist. Måske mener de så at man bliver rask.
Finn Jørgensen: Hov ... i glemmer at fortælle at det samme gør sig gældende for folk der gerne vil benytte sig af retten til efterløn, og som bliver modregnet hvis de har sparet op til pension, en modregning der hurtigt løber op på omkring 50000kr om året, hvis du har en pensionsopsparing på omkring 1 mill.
Aase Margrethe Jensen: Efterlønnen bliver også modregnet. Føler mig temmelig snydt over den tvungne arbejdsmarkedespension som blev trukket hver måned af lønnen. Da jeg gik på efterløn for godt 5 år siden havde jeg den "enorme " brutto pension af 1500 kr. Om måneden. Minus 50 % i skat da fradrag blev brugt på efterløn. Fradrag i efterløn Det halve af brutto pension 750. Hvad f.... har jeg så haft ud af at blive tvunget til arbejdsmarkedes pensionen. Og nu: Ja fradrag i personligt tillæg hvilket betyder nedsættelse af ældrecheck m.m.
Anne-Mette Damsgaard: Hvad sker der lige for regeringen. ?? Har haft dobbelt arbejde i mange år for ikke at skulle sidde og hakke i det når jeg blev pensionist. Hvad sker der så. Går på efterløn grundet slidt heldbred. ??Der modregnes man også en opsparing og det er ikke så helt lidt. . Ja og så kan man nu se frem til at blive modregnet når man så ender som pensionist. Føj føj hvor er det urimeligt.
Aneline Isabella Enevoldsen: Hvor er det godt at I råber op, vi har også mærket det på egen krop.
Anne-Mette Damsgaard: Har haft dobbelt arbejde i mange år for ikke at skulle sidde og hakke i det når jeg blev pensionist. Hvad sker der så. Går på efterløn grundet slidt heldbred. ?? Der modregnes man også en opsparing og det er ikke så helt lidt. . Ja og så kan man nu se frem til at blive modregnet når man så ender som pensionist. Føj føj hvor er det urimeligt.
Hans Chr Høy: Det er viljen der mangler, til at løse Samspil problemet, det er ikke økonomien i samfundet pengene strømmer ind i statskassen, glem ikke Df ved næste valg de er ikke social ansvarlige.
Kurt Christoffersen: Ja så må vi håbe til næste valg at Ældre Sagen har en oversigt over hvilke partier der har gjort noget ved sagen. DF og S snakker meget – men ingen handling. Regeringen kan vi glemme- de havde chancen ved de seneste forhandlinger.
Sven Follin: Stol aldrig på en politiker - og slet ikke Dansk Folkeparti, som påstår, at de varetager pensionisternes interesser. Mens priserne stiger hastigt på almindelige madvarer, så blev der råd til 36 kr til pensionisterne - desværre er det aldrig lykkedes, at danne et pensionistparti, som Lone Rosenius foreslår. Vore politikere er ikke lydhøre overfor pensionisterne, fordi de har jo for længst sikret sig en gylden pensionisttilværelse.
Kirsten Kjeldsen: DF har udtalt at de absolut ikke agter at hjælpe pensionister der er kommet i klemme med deres små arbejdsmarkedspensioner, der bliver modregnet i ældrechecken og tillæg, DF syntes åbenbart vi er så rige at vi selv må betale, men det er altså en pension vi selv har indbetalt til i hvert mdr. vi har været i arbejde, og det var bestemt ikke fordi vi syntes staten skal tage vores surt optjente pension. havde vi nu ikke den lille pension , så kunne vi få fuld ældrecheck og fuld social/helbredstillæg.
Michael Birk: Hvis de 350.000 folkepensionister meldte sig ind - allesammen - i det samme parti, ville det blive Danmarks største parti, målt på medlemmer.
Jørgen Rose: Priserne er steget med mere end 23 % og vores pension er stået stille. Nu må politikere tage fat. Husk at der kommer et valg!!!!!!!!!!!
Mogens Harly Vede: Jeg tror at regeringen er godt i gang med at udfase vores folkepension.
Lea Bram: Det kan være, at det bliver moderne at grave pengene ned, sy dem i madrassen eller investerer i guld.
Helle Riis-Hansen: Tak, Bjarne Hastrup! Hvad kan vi gøre for at forbedre situationen for dem, der har nået pensionsalderen. Det gør vist ikke indtryk på nogen politiker, at vi brokker os. Hvordan kan vi sætte bare lidt magt bag ordene?
Helle Riis-Hansen: Prøv at handle: Gå ind på borgerforslag.dk og støt forslaget om samspilsproblemet mellem opsparing og folkepension. (https://www.facebook.com/aeldresagen/)
Helge Petersen: Det er ubegribeligt at så få støtter et borgerforslag, som netop går ud på at udbedre situationen. Her er link til at støtte forslaget https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/
Yvonne Mortensen: Forbandet tyveri ?? og hvad foretager Ældresagen sig?
Og Ole Meyer: Ældre Sagen burde have gået ind i debatten og kommunikationen med folketingspolitikerne meget tidligere og ikke når det hele er forhandlet på plads.
Henning Møller: Håber kun at Ældresagen hager sig fast i dette emne og presser regeringen og Folketinget . Dette er helt urimeligt.
. Erik Nielsen: Jeg vil krydse fingre for at ÆldreSagen får held til at få påvirket regeringen i en mere retfærdig retning med alle os medlemmer/vælgere i ryggen, så pøj pøj. (https://www.facebook.com/aeldresagen/ og SeniorNyhernes red.)
NB! Pensionistpartiet - liste PP - som nævnes var kun opstillet til folketingsvalget i 1977, hvor det opnåede 26.889 stemmer, svarende til 0,9 procent. Det blev grundlagt af tidligere kioskejer Hans Hansen fra Rudkøbing - som det ikke har været muligt at få sikre spor af. (SeniorNyhedernes red.)

Folketinget sparer på penge til os og skovler selv uanstændigt store beløb

En gennemgang af Folketingets regnskaber, som Altinget: Magasin har foretaget, viser, at de folkevalgte på tinge hvert år bevilger Folketinget betydeligt flere penge, end de har brug for, og at sparegrisen på Slotsholmen over de seneste 20 år er vokset til tidobbelt størrelse.
Således har Folketinget i dag en opsparingskonto på 144 millioner kroner. Et forhold, der møder kritik fra folk som Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K) og Cepos’ forskningschef, Henrik Christoffersen. Begge opfordrer til langt større disciplin med skatteborgernes penge.
“Det ville også vise, at de tager den økonomiske situation i resten af den offentlige sektor alvorligt,” som Benedikte Kiær siger ifølge Altinget.dk.
I det seneste regnskab fra 2016 har Folketinget således et mindreforbrug i forhold til budgettet på 150,3 millioner kroner – eller cirka 15 procent af den samlede årlige drift. Året før var afvigelsen mellem budget og regnskab tilsvarende skudt forbi med 142,6 millioner kroner.
Gennemgår man ældre regnskaber fra før årtusindskiftet, tegner der sig et billede af, at man i nyere tid er begyndt at budgettere markant over det nødvendige - og bevillingsoverskuddene er delvist tilsigtede, fremgår det videre af Altingget.dk.
Borgmester i Helsingør Kommune, Benedikte Kiær (K) har over de senere år mærket, hvordan spare-, effektiviserings- og omprioriteringsbidrag gør det nødvendigt at spænde livremmen helt ind for at få enderne til at mødes i årsregnskaberne.
At Folketingets Præsidium har besluttet at fritage Folketinget for sparekrav og til gengæld sparer overskuddet op, får hende til at ryste på hovedet.
”Jeg synes, de burde omgøre den beslutning, for det lyder, som om de har rigelig luft i budgettet til det,” siger Benedikte Kiær til Altinget: magasin.
”De kan jo sagtens tage den medicin, som kommuner, regioner og statslige institutioner gør. Med den økonomi, de har, kommer de jo ikke engang til at kunne mærke det. At man har 15 procent i overskud på bevillingerne, det er altså lidt for friskt,” siger Benedikte Kiær.
Den kritik tilslutter forskningschef i CEPOS Henrik Christoffersen sig. Han finder - stadig ifølge altinget.dk - tallene fra Folketingets regnskaber overraskende.
”Udgangspunktet for at lave budgetter er jo, at de skal være styrende for økonomien,” siger han og fortsætter: ”Disse tal viser, at Folketinget har nogle mildest talt upræcise forestillinger om, hvad det koster at kontrollere de statslige virksomheder og understøtte det politiske arbejde.”
Et argument om, at opsparingen skal tage højde for uforudsete udgifter, giver han ikke meget for.
”Hvis vi har brug for terrorsikring, så må Folketinget give udtryk for, at der er brug for det, og så få bevilget pengene på finansloven. Det her med, at der sidder nogle og fedter med tingene og klarer det med en opsparing, det er ikke respektabel embedsførelse,” siger forskningschefen i CEPOS. (Altinget.dk)

Metalstykker fundet i mini-pepperoni

Fødevareministeriet skriver i en pressemeddelelse, at der er fundet metalstykker i nogle af pakningerne i to varianter af mini-pepperoni. Det drejer sig om pepperoni fra serierne 'Vores' og 'Go smag hver dag', som er solgt i henholdsvis Føtex, Bilka og Netto i hele landet. Forbrugere rådes til at levere varen tilbage. Mini-pepperonierne er i 100 og 400 grams pakker og er pakket den 20., 22. og 28. februar. Bedst før datoerne lyder på den 20., 22. og 26. marts. Det er DK Foods A/S og DEFCO A/S, der står bag produktet. (DR Nyheder)

Fund af landbrugets svampemidler i vort drikkevand

Det potentielt hormonforstyrrende stof 1,2,4-triazol er fundet udbredt i den såkaldte grundvandsovervågning. Det viser et nyt notat fra Miljøstyrelsen, som DR har fået indsigt i. Der er lavet test af vandet fra i alt 148 overvågningsboringer i alle dele af landet. Der er tale om boringer, der ikke bruges aktivt, men udelukkende bruges til at holde øje med kvaliteten af det danske grundvand. Stoffet er fundet i 48 af boringerne, altså næsten hver tredje. I to tilfælde i koncentrationer over grænseværdien på 0.1 mikrogram pr liter. Fundene er særligt opsigtsvækkende, fordi vandværkerne ikke tester for stoffet i drikkevandet i dag – og mest af alt fordi flere af de sprøjtemidler, som kan være kilde til forureningen, fortsat er godkendte og meget udbredte i kornproduktion i dag.
Så sent som for tre måneder siden erklærede miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen fra Venstre, at han grundlæggende ikke var bekymret for nutidens, godkendte sprøjtemidler.
Og nu skriver Miljøstyrelseni det nye notat, at de aktivstoffer, der danner 1,2,4- triazol, har vist effekter på fostre og forplantningsevnen. Men der mangler data på stofferne, og ifølge notatet er grænserne for et acceptabelt dagligt indtag fastsat med "stor usikkerhed". (DR Nyheder)

DANSKE:

Mordsigtet 63-årig eftersøges i Lillebælt - igen  Læs
Magasin stopper for salg af al tobak  Læs
50-55-årig, fedladen bilist gik amok: Tømte peberspray i ansigtet på hundelufter  Læs
Fra 1. april skal hunden i snor på strandtur  Læs
Danskerne er ikke længere verdens lykkeligste - vi bliver mindre og mindre lykkelige folk  Læs
Google fjerner flere end 100 ulovlige reklamer i sekundet  Læs
Der findes ingen rigtig måde at sørge på - heller ikke for dronninger  Læs
Stephen Hawking er død 76 år gammel  Læs
Hawkings vigtigste besked: Vores livsstil vil udrydde menneskeheden  Læs

ENGELSKE:

Russian exile and associate of Putin critic is now found dead in London  Læs
Google to ban ads on cryptocurrencies and Initial Coin Offerings  Læs
France to take Apple and Google to court over apps  Læs
Why Bother With an Audi, When the Skoda Looks This Good?  Læs

EU, UN & NORDISKE:

Liisa Smits is helping 330,000 African farmers boost crop yields using their phones  Læs
Facebook is reportedly planning further expansion in Sweden  Læs

Flere Linknyheder på SeniorNET.dk

15. marts 2018

Find aviserne & bladene her

Til toppen

Ældre Sagen: Samspilsproblemet ikke løst for 350.000 folkepensionister

Regeringen ønskede oprindeligt at gennemføre historiske skattelettelser. I stedet er det endt med en historisk diskrimination af mere end 350.000 folkepensionister. Det er konklusionen, efter regeringen og Dansk Folkeparti i juni 2017 og februar 2018 har indgået to aftaler, der ”målretter” aldersopsparingen og giver ekstra skattefradrag til erhvervsaktive for deres indbetalinger til pension. Regeringen siger, at den hermed har løst samspilsproblemet, men aftalen forbigår at løse samspilsproblemet for nuværende folkepensionister.
Det skriver Bjarne Hastrup, Administrerende direktør i Ældre Sagen, i et debatindlæg på Altinget.dk og fortsætter:
De har det sort på hvidt fra Finansministeriet, at de har været til grin, når de i årenes løb har indbetalt til en pensionsordning. Det eneste, de får, er 0,02 procent i skattelettelser – svarende til cirka 10 øre om dagen.
Med denne ”løsning” på samspilsproblemet sikrer Finansministeriet sig danskernes fortsatte pensionsindbetalinger.
Dermed kan staten spare mange penge ved modregning i folkepensionen i fremtiden. Og arbejdsmarkedets parter, der også sidder i pensionsselskabernes bestyrelser, slipper for at skulle ændre på de overenskomstbestemte pensionsindbetalinger.
Tilbage står nu cirka 350.000 pensionister, der fortsat må leve med en ”brandbeskatning” af de penge, som de på foranledning af politikere og arbejdsmarkedets parter har sparet op gennem deres arbejdsliv. Mange betaler højere marginalskat end topskatteydere, selvom deres indtægter er langt mindre.
Det er en urimelig forskelsbehandling, som rammer en del af befolkningen, der i forvejen i den seneste årrække har haft en mindre stigning i den disponible indkomst end de erhvervsaktive aldersgrupper.
Mange overser, at de samspilsramte pensionister har beskedne pensioner, som slet ikke kan måle sig med de pensioner, erhvervsaktive sparer op i disse år.
Derfor kan modregningen i de sociale ydelser være et alvorligt indgreb i den enkelte pensionists økonomi.
Modregningen går faktisk allerede i gang for folkepensionister, der får udbetalt mere end 20.500 kroner om året. Det er ikke meget mere end den gennemsnitlige ATP, så mange med små arbejdsmarkedspensioner er udsat for høj modregning.
Ældre Sagen har foreslået, at samspilsproblemet bedst løses ved at reducere modregningen for eksempel ved at nedsætte aftrapningen af pensionstillægget til det halve. Den løsning koster 2,5 milliarder kroner, hvilket Finansministeriet har bekræftet.
Det vil løse samspilsproblemet både for nuværende pensionister og for de erhvervsaktive, og det er mere enkelt end nye skattefradrag.
I stedet er der nu udsigt til, at et flertal i Folketinget vælger en løsning, der ikke tilgodeser de godt 350.000 folkepensionister, der bliver modregnet i enten ældrecheck eller pensionstillæg, fordi de selv har sparet op i en pensionsordning med løbende udbetaling.
Dem skylder politikerne at kompensere, så de ikke fortsat er til grin for deres egne penge. For de straffes med en modregning på cirka 58 procent, når skat og aftrapning lægges sammen.
I den afsluttende rapport fra Arbejdsmarkedspensionsudvalget, der dannede grundlaget for indførelsen af arbejdsmarkedspensionerne i begyndelsen af 90’erne, blev det understreget, at det var en forudsætning for en succesfuld indførelse af obligatoriske pensionsindbetalinger, at lønmodtagerne opfattede indbetaling til pension som ligeværdig med udbetalt løn. Det forudsatte blandt andet en løsning af samspilsproblemet.
Men udviklingen siden dengang er gået i den modsatte retning.
Der er gennemført ændringer, som har gjort samspilsproblemet større for mange af de, der begyndte at indbetale til en pensionsordning i 90’erne.
Det er ikke rimeligt, at de fortsat skal snydes, når man omsider vil løse problemet for de nuværende erhvervsaktive. (Bjarne Hastrup, Administrerende direktør i Ældre Sagen, i et debatindlæg på Altinget.dk)

AP Pension overvågede piskesmældsramt kundes løbe-app

En kvinde er blevet overvåget af sit pensionsselskab og mister nu halvdelen af det forsikringsbeløb, hun blev tilkendt for tabt erhvervsevne efter et piskesmæld, skriver Fagbladet 3F ifølge DR Nyheder.
Selskabet AP Pension mistænkte ifølge Fagbladet 3F kvinden for forsikringssvindel og begyndte at undersøge hendes færden nærmere. Fagbladet 3F skriver, at selskabet blandt andet tjekkede kvindens Facebook-profil og fandt frem til, at kvinden havde deltaget i et motionsløb, og så fandt AP Pension frem til kvindens profil på løbe-app'en Endomondo.
Derfor mente AP Pension, at kvinden kunne løbe i et pænt tempo, og at hun af den grund ikke var berettiget til samme erstatning.
- Det er uhyggeligt, at oplysninger fra en løbe-app kan bruges i sådan en sag, siger seniorjurist Anette Høyrup fra Forbrugerrådet Tænk til Fagbladet 3F.
Derfor mistede kvinden hele sin udbetaling for tabt erhvervsevne. Men efter en klage til Ankenævnet for Forsikring får hun lov til at beholde halvdelen. Kvinden har siden 2008 fået lidt over 200.000 årligt (Knap 17.000 kr.før skat pr. måned. SeniorNyhedernes red.) fra sin arbejdsmarkedspension.
Over for Fagbladet 3F ønsker AP Pension ikke at oplyse, hvordan man fandt frem til kvindens profil på app'en. Men selskabet siger, at man har overholdt loven. (Fagbladet 3F ogDR Nyheder)

Regeringen nuhar afskaffet delpensionen

En overset konsekvens af regeringens pensionsreform er, at den reelt er et farvel til delpension. Det får især betydning for faggrupper, der ofte rammes af nedslidning. Det skriver Torsten Fels, Administrerende direktø i, pensionsselskabet PenSam, skriver i et debatindlæg på Altinget. Her hedder det:
Da regeringen i juli 2015 nedlagde pensionskommissionen, var det med kritik fra centrale aktører. Og ikke uden grund. Regeringens nye pensionsreform løser ganske vist samspilsproblemet i snæver forstand. Topkarakter for det. Men jeg er bekymret for, at det desværre også indfører yderligere kompleksitet i pensionssystemet, og derfor medfører behov for nye løsninger inden for en årrække.
Det positive først: Med aftalen bliver lønmodtagere med en lav- eller mellemindkomst ikke længere urimeligt hårdt beskattet, når de tager ansvar og sparer op til egen pension. Det er godt for både individet og kollektivet, når det kan betale sig at spare op til pension.
Pensionsreformen består af to dele, hvor regeringen i juni præsenterede en aldersopsparing, som skulle afhjælpe modregningsproblematikken, især de sidste fem år inden folkepension.
Men for mange lønmodtagere begynder samspilsproblemet allerede fra 15 år før folkepensionen, og dem rækker politikerne nu en særdeles tiltrængt hånd.
Jeg er især glad for, at politikerne har lyttet til den kritik, som blandt andet vi i PenSam er kommet med.
I regeringens første udspil skulle et nyt pensionsfradrag først gælde for pensionsindbetalinger over 16.000 kroner, og dermed ville mange af PenSams kunder ikke få særlig meget ud af fradraget, fordi de ikke indbetaler særlig meget til pensionen.
Med den nye aftale gælder fradraget fra først indbetalte krone.
Det er helt afgørende, at fradraget gælder der, hvor det gør en rigtig forskel – hos de hårdtarbejdende danskere, der tjener mindst.
Jeg er glad for, at man er kommet kritikken fra os i møde, selvom jeg må beklage, at den samlede pakke er blevet ganske kompliceret. For selvom det med den nye aftale bedre kan betale sig at spare op, så stiller den nye aftale også en række benspænd op, som gør pensionssystemet mere kompliceret.
Med juni-aftalens aldersopsparing bliver loftet for, hvor meget du kan indbetale, reguleret efter, om du har mere eller mindre end fem år til folkepensionsalderen.
Med den nye skatteaftale fra 6. februar kommer der en række tekniske skattefradrag: Et ekstra skattefradrag for indbetalinger til pension, nyt jobfradrag, udvidelse af beskæftigelsesfradraget, nedsættelse af bundskatten.
Forvirret? Ja tak. Det tror jeg også gælder den almindelige lønmodtager.
Men et komplekst system stiller selvfølgelig krav om, at vi som pensionsbranche giver vores kunder den rådgivning, som de har brug for. Naturligvis, og det er også en opgave, vi tager på os.
Men når politikere indretter og tilpasser lovgivningen, så er det vigtigt at holde for øje, at de systemer, de laver, er realistiske – også uden for et regneark.
En anden af de mere oversete konsekvenser af regeringens pensionsreform er, at den reelt begrænser den enkelte lønmodtagers mulighed for at gå ned i tid – betalt af pensionen via delpension – når behovet er der.
PenSams kunder arbejder som social- og sundhedsassistenter, portører og pædagogmedhjælpere. Job, der slider fysisk og psykisk og gør, at vores kunder er i større risiko for at havne på en førtidspension. For PenSams kunder gælder det, at de har to en halv gange så høj risiko for at havne på førtidspension end andre på arbejdsmarkedet.
Med aftalen har politikerne ændret loven, så det først er tre år før folkepensionsalderen, at du kan få udbetalt egen pensionsopsparing, mod fem år før.
Samtidig bliver folkepensionsalderen hævet. Dermed kan lønmodtagere med nedslidende job få brug for at kunne trappe ned i arbejdstid, når fødselsdagen i fremtiden passerer de 60 år.
Det er dog ikke muligt, da politikerne har sat det benspænd op, at du ikke kan indbetale til den nye aldersopsparing, hvis du modtager penge fra egen pensionsopsparing – som det ville være tilfældet, hvis du benyttede delpension.
Og dermed bliver hverken den ene eller den anden ordning særlig attraktiv. Desværre.
Uagtet at regeringen og Dansk Folkepartis pensionsreform gør, at det snævert set kan betale sig at spare op, så hviler deres aftale indtil videre på et spinkelt politisk flertal.
Når løsningen samtidig gør, at det danske pensionssystem næsten bliver umuligt for den almindelige dansker at regne ud, og ikke adresserer udfordringen med markant mere nedslidning i bestemte erhverv, så stiller det alt andet end lige spørgsmålet om, hvordan vi fremtidssikrer pensionssystemet politisk?
Dertil kommer, at løsningen reelt fremrykker skatten på pension, hvilket efterlader store uafklarede finanspolitiske spørgsmål.
Når der oveni lægges op til, at den nye aldersopsparing kan udbetales som engangssum, vil det svække de formuer, der ellers skulle avle afkast og løbende pensionsudbetalinger gennem et langt pensionsforløb.
Det kan skabe utryghed for, hvor meget den enkelte har at leve for i pensionisttilværelsen.
Derfor kan der formentligt snart blive behov for at kigge på pensionssystemet igen, hvis vi også fremover skal have opbakning fra de mange danskere, der indbetaler til egen pension.
Denne usikkerhed og hyppige forandring af pensionssystemet kan underminere den tillid, der er altafgørende, og det er måske her, den allerstørste udfordring er gemt. (Torsten Fels, Administrerende direktør, pensionsselskabet PenSam, i et debatindlæg på Altinget.dk)

Det er ikke en spøg: Pollensæsonen er startet

Astma-Allergi Danmarks pollenfælde har opfanget stigende mængder pollen i luften fra el og hassel og melder nu pollensæsonen officielt i gang.
Selvom blomstringen af el og hassel er en velkommen forårsbebuder, kan det alligevel komme som en ærgerlig nyhed for de op mod en million pollenallergikere, som lider af høfeber. Træernes blomstring er nemlig også et varsel om, at sæsonen for pollen – og dermed løbende næser, irriterede øjne og nys – er gået i gang.
Pollenfælden i København har registreret pollental på 38 for el og 1 for hassel. Biolog og leder af pollentællingerne i Astma-Allergi Danmark, Karen Rasmussen, fortæller at:
– Pollensæsonen stod allerede på spring i slutningen af januar, men så kom vinterkulden i februar og begyndelsen af marts og satte en stopper for træernes forårsfornemmelser. Nu er der igen strejf af forår i luften, og det får elletræer og hasselbuske til at springe ud cirka en måned senere end en gennemsnitlig sæsonstart. Det er der dog intet usædvanligt i. Pollensæsonen for de tidligst blomstrende træer og buske kan nemlig svinge op til to måneder fra år til år alt afhængigt af vintervejret.
Det er ikke ualmindeligt, at birkepollenallergikere også reagerer på pollen fra el og hassel. Hvis man har allergi overfor birkepollen, som mange danskere har, kan man derfor godt opleve symptomer på høfeber eller astma allerede nu. Sæsonen for birkepollen starter som regel i løbet af april. Om sommeren skyldes høfeber især pollen fra græs og bynke. (Astma-Allergi Danmark)

DANSKE:

73-årig sporløst forsvundet efter brand i sidste uge  Læs
Forfatteren Peter Øvig Knudsen (kendt for bl.a. "Blekingegadebanden")fortæller åbent om elektrochok  Læs
Politisk flertal kræver: Politichefer må ikke slette gamle mails  Læs
Trump fyrer uden varsel sin udenrigsminister Rex Tillerson på Twitter  Læs
En konflikt vil også ramme ældre og udsatte  Læs

ENGELSKE:

McDonald’s Tech Features Are Pushing Human Workers Out the Door  Læs
The cliff that revealed Earth’s history  Læs
VW Just Gave Tesla a $25 Billion Battery Shock  Læs

EU, UN & NORDISKE:

Danes are now the biggest e-commerce spenders in the Nordics  Læs

Flere Linknyheder på SeniorNET.dk

14. marts 2018

Find aviserne & bladene her

Til toppen

Mange syge får stadig ikke en udredningsplan

Den såkaldet udredningsretten indebærer, at alle somatiske - legemeligt/fysisk syge - patienter senest 30 dage efter, at en lægelig henvisning er modtaget på et regionenhospital, skal være "udredt eller sygdom afkræftet, såfremt det er fagligt muligt". Og hvis ikke det er fagligt muligt, skal patienten - som det fremgår af Sunedhed.dk - have "en udredningsplan med oplysninger om det videre forløb."
Men det sker langt fra altid.
På landsplan bliver udredningsretten overholdt for otte ud af ti patienter, men i Region Hovedstaden er tallene markant dårligere, viser nye tal.
Disse tal for 4. kvartal 2017 viser, at kun for ca. 47 pct. af patienterne i hovedstadens børne- og ungepsykiatri blev udredningsretten overholdt. I forrige kvartal var tallet ca. 46 pct. På landsplan udredes ca. 90 pct. af alle børn og unge i psykiatrien til tiden, hedder det i en pressemeddelelse fra Sundheds- og Ældreministeriet.
På det somatiske område – patienter med fysiske lidelser - er der også fortsat problemer med at overholde udredningsretten i Region Hovedstaden. Men her er sket en bedring fra sidste kvartal fra ca. 46 pct. til ca. 61. pct.
”Det er godt, at det igen går i den rigtige retning for de somatiske patienter, men også her, er jeg altså nødt til at sige, at der ligger en stor opgave for regionspolitikerne. Der skal et helt andet fokus på udredningsretten i hovedstaden”, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).
Alle sygehuspatienter – uanset om de lider af en fysisk eller en psykisk sygdom – har ret til at blive udredt inden for 30 dage, hvis det er faglig muligt. De landsdækkende monitoreringstal viser små forbedringer fra sidste kvartal.
Udredningsretten er blevet overholdt for: 78 pct. af patienterne med fysiske lidelse (76 pct. i sidste kvartal) 90 pct. af patienterne i børne- og unge psykiatrien (87 pct. i sidste kvartal) 94 pct. af patienterne i voksenpsykiatrien (samme som sidste kvartal)
Det betyder - efter SenorNyhedernes opfattelse - groft sagt, at resten ikke har fået "en udredningsplan med oplysninger om det videre forløb," selv om lægerne nok vil sige det på en anden måde end Sundhed.dk's
Sundhedsministeren understreger dog også i pressemeddelelsen, at niveauet skal løftes yderligere.
”Regeringen har et stort fokus på patienternes ret til hurtig og effektiv udredning, og det er vigtigt, at de her tal bedres endnu mere, så patienterne kan få hurtigt svar på, hvad de fejler og hvilken behandling de skal have, når de bliver henvist til et sygehus”, siger Ellen Trane Nørby. (Pressemeddelelse fra Sundheds- og Ældreministeriet)

Døgnrytmelys hjælpe demente og ældre med at falde i søvn og være friske om morgenen

Når lyset indendørs er det samme morgen, middag og aften kan det indimellem være svært for hoved og krop at finde ud af, hvad tid det er på dagen og hvilke behov, man har.Og det problem er særligt udtalt hos ældre og demente Derfor har Hjørring Kommune nu søgt en lille million kroner til at få installeret et særligt døgnrytmelys på et plejehjem i kommunen, fremgår det af DR Nyheder, som skriver:
Det nye døgnrytmelyset ændrer til forskel fra almindeligt indendørslys udseende i løbet af dagen, så det eksempelvis er kraftigt hvidt og blåt om dagen, hvor borgerne er aktive, og dæmpet og varmt senere på dagen, hvor man har behov for at falde til ro.
Og denne type af lys kan være med at til at afhjælpe nogle af de problemer, man i dag støder på blandt beboerne, mener Maria Larsen, afdelingsleder på Bålhøj Ældrecenter i Tårs, som er udvalgt til projektet.
- Når gardinerne er rullet for, kan det for beboerne lige så godt virke, som om klokken er 5 om morgenen som 11 om formiddagen. Det kan betyde, at de er trætte på de forkerte tidspunkter, og at man får en dårlig søvn, siger hun ifølge DR Nyheder.
Problemet med konstant er særligt udtalt hos ældre og demente, fordi vi- alle - naturligt har sværere ved at sove, når vi får flere år på bagen.
Det forklarer laboratorie- og stabschef på Hvidovre Hospital Linda Andresen, der i øjeblikket er med til at undersøge døgnrytmelysets virkning på beboere på plejecentret Albertshøj i Albertslund.
- Når vi bliver ældre, bliver vores søvnmønstre forstyrret. Vores søvn er ikke så dyb, og vi har flere vågne perioder i løbet af natten. Det påvirker de ældre biologisk og psykisk, og hvis man også er dement, kan det påvirke endnu mere, fortæller Linda Andreasen til DR Nyheder.
Men det nye døgnrytmelys kan være med til at give ældre en mere stabil søvn, blandt andet fordi dets aftenlys får kroppen til at udskille hormonet melatonin, der gør, at vi naturligt kommer til at føle os søvnige.
Lysniveauet på ældrecentret Bålhøj vil efter planen kom til at følge lyset fra en maj- eller septemberdag, hvor balancen mellem lys og mørke passer godt til vores søvnrytme. Lyset vil også blive mere behageligt at kigge på, fordi det kommer til at rumme flere farver. Og endelig kan det være med til at forhindre meget skarpe skygger på gulvet, som af nogle demente kan opleves som sorte huller. (DR Nyheder og DR Nyheder Nordjylland)

Metalspåner i brød solgt over hele lande

Kohberg har mandag valgt at tilbagekalde flere forskellige slags boller, fordi der kan være metalspåner i brødet. Det skyldes en produktionsfejl, skriver Fødevarestyrelsen ifølge Jyllands-Posten. styrelsen råder til, at man ikke sætter tænderne i bollerne. I stedet skal produkterne kasseres eller leveres tilbage til forretningen, hvor de er købt.
Der er potentielt problemer med fire forskellige produkter. Tre af dem er solgt i alle dagligvarebutikker i landet. Det gælder:
Kohberg Stenovnsbagt Hvede Ciabatta (nettovægt 420 gram) med EAN-stregkode: "5701246 106901". Kohberg Stenovnsbagt Fuldkorns Ciabatta (nettovægt 420 gram) med EAN-stregkode: "5701246 106918" og Kohberg Antons Grødboller (nettovægt 450 gram) med EAN-stregkode: "5701246 005662".
Derudover tilbagekaldes ciabattastykker, som er solgt i Rema 1000-butikker over hele landet: Rema 1000 stenovnsbagte Ciabatta Stykker (nettovægt 420 gram), der har EAN-stregkode "5705830 007360".
Fødevarestyrelsen tilbagekalder alle produkter med holdbarhedsdato til og med den 18. marts. (Jyllands-Posten)

Fremmødevalg giver høj stemmeprocent til ældrerådsvalg

I lighed med andre valgår har Danske Ældreråd gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt samtlige 98 ældreråd, efter at langt de fleste havde gennemført valg i 4. kvartal 2017.
Undersøgelsen viser, at i de kommuner, der afholdt ældrerådsvalg sammen med valg tilkommune og region (fremmødevalg), blev stemmeprocenten 65,3. Det skal holdes op mod en gennemsnitlig stemmeprocent på 50,6 (en lille tilbagegang i forhold til valget i 2013) blandt alle de kommuner, der har afholdt ældrerådsvalg i perioden.
Danske Ældreråds undersøgelse af ældrerådsvalgene viser også, at i de kommuner, hvor man brugte brevstemme som valgform blev stemmeprocenten 45,9 og i de kommuner, hvor man brugte digitale valg, blev stemmeprocenten 29,5.
I undersøgelsen er ældrerådene blevet spurgt, om det vil være en fordel med fremmødevalg i forbindelse med kommunal- og regionalvalg, og til det svarede 87 % af ældrerådene ”ja”.
Brevstemme (30) er stadig den mest udbredte stemmeform til ældrerådsvalg, fulgt af fremmødevalg (24) med digitale valg som en endnu ikke særlig udbredt form (3). En del kommuner bruger blandinger af de tre valgformer. (Dansk Ældreråd)

DANSKE:

24-årig går imod strømmen, når han ringer til sin bedstemor  Læs
Rusisk misinformation i Rusland: Danmark er foregangsland for dyrebordeller  Læs/read
Danske politichefers mails slettet lige før for Tibet-kommissionens undersøgelse  Læs
Storbritannien anklager Rusland for forgiftningen af tidligere spion og hans datter  Læs
Djøf-elitens magt minder om kirken før Reformationen  Læs
Alka og Lærerstandens Brandforsikring dækker tabt ferie under konflikt  Læs
Bomber i postpakker dræber og sårer flere i USA  Læs
Allergivenlig dyne er ikke et sikkert valg  Læs

ENGELSKE:

Who wants to lift forever The anti-ageing power of weights  Læs
It’s never too early to teach children about money  Læs
Fortune favours the bold: Vivid makeup for spring/summer 2018 - in pictures  Read

EU, UN & NORDISKE:

Bill Gates praises The Swedish Doctor Hans Rosling's last book as one of two must-reads for 2018  Læs

Flere Linknyheder på SeniorNET.dk

13. marts 2018

Find aviserne & bladene her

Til toppen

Sengepladser til dødsens farlige psykisk syge står sindsygt tomme

De 150 nye sengepladser i psykiatrien, der var tiltænkt farlige psykiske syge, står eller riskere at stå tomme hen.
Og det skyldes ifølge FOA's formand, Dennis Kristensen, at bostederne ikke kan tvangsflytte de farlige beboere over på de nye afdelinger.
Men de farlige psykisk syge kan også selv sige nej til et tilbud om at få en af disse senge - og så er der ikke andet at gøre, end at lade dem gå.
Forklaringen på det gemmer sig i både de sindslidende og pårørendes organisationer – Sind og Bedre Psykiatri – som har været og er ganske kritiske over for konkretiseringen af lovgivningen - som at bruge tvang. Og det standpunkt har ikke ændret sig blandt politikerne.
Spørger man - som Jyllands-Posten nu har gjort - Dansk Folkepartis sundheds- og psykiatriordfører, Liselott Blixt, skal man ikke bruge tvang for at løse problemet.
- De sengepladser, som vi har sat i værk, skulle være til nogle af dem, der skal videre i forløbet, og som ikke er psykotiske mere, siger hun.
Det er ikke overraskende, at de nyoprettede sengepladser i psykiatrien til meget farlige psykiske syge ikke er fyldte - sengene skal nemlig fyldes frivilligt, fremgår det ligeledes af Jyllands-Posten, hvor Hans Henrik Ockelmann, der er speciallæge i psykiatri og overlæge på retspsykiatrisk afdeling, konstaterer:
Patienterne, som sengene er tiltænkt, er svære at overbevise, og derfor ville de være bedre tjent med at kunne blive indlagt med tvang. - Al behandling bør foregå frivilligt, det kan man ikke stille spørgsmål ved, men med en gruppe af mennesker kan man komme i en situation, hvor man nødt til at behandle dem mod deres vilje.
Baggrunden for at oprette pladserne var at give bedre sikkerhed for medarbejderne på landets bosteder, efter fem drab på fire år, hvor medarbejdere i forbindelse med deres arbejde er blev slået ihjel.
I alt er der givet 400 millioner kroner i forbindelse med seneste satspuljeforlig, hvis penge blandt andet kommer fra de ældre, til de særligt farligt psykisk syge, der skal forebygge vold, overgreb og flere drab. I Vejle har de første 15 særlige pladser stået tomme siden den 1. marts, og skal man tro landets kommuner, vil antallet af tomme senge kun vokse, når yderligere 135 pladser i årets løb bliver etableret landet over.
- De særlige pladser er et misfoster, som kommunerne tilsyneladende ikke efterspørger. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvor meget mere vi kunne have fået ud af pengene ved at løfte niveauet for disse mennesker i deres botilbud eller i hospitalspsykiatrien, siger regionsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) fra Region Hovedstaden.
Dennis Kristensen, formand for fagforbundet FOA, beklager, at planen om særlige pladser er kommet skidt fra start.
- Man går på kompromis med medarbejdernes sikkerhed, hvis pladserne ikke tages i brug, siger han, der vurderer, at en del af årsagen til, at sengepladserne ikke bruges, er, at indlæggelserne skal være frivillige. (Jyllands-Posten og SeniorNyhederne)

60-årige Ulla kan ikke få førtidspension trods parkinson og skæv ryg

En sammenbrudt skæv og smertefuld ryg, Parkinsons sygdom og en arbejdsevne på halvanden time to gange om ugen med tre pauser undervejs er ikke grundlag for at få førtidspension. Sådan konkluderede Struer Kommune, da den afviste at give 60-årige Ulla Astrup førtidspension, skriver Avisen.dk og fortsætter:
Kommunens konklusion har rystet Ulla Astrup og hendes mand, Erling Astrup. Særligt Ulla Astrup føler afmagt over nyhederne, der har påvirket hende meget.
Ifølge Avisen.dk forklarer kommunen afslaget med, at Ulla Astrup står over for en operation, som måske vil kunne forbedre hendes arbejdsevne. Operationen vil gøre hendes ryg helt stiv.
Og så hun skal på kontanthjælp og senere i arbejdsprøvning, lyder det fra kommunen.
Sagen har ellers vakt stort røre i lokalsamfundet. For over en uge siden mødte 100 mennesker op med kampråb, fløjter og bannere til en demonstration for Ulla Astrup, da hun skulle til møde i kommunens pensionsudvalg, fremgår det af Avisen.dk.
Men nu er mulighederne ved at rinde ud. Derfor er Erling og Ulla Astrup begyndt at kigge efter alternative løsninger på deres situation.
- Vi har selvfølgelig en plan B og en plan C. Plan B er, at vi kan blive nødt til at blive skilt. Det er ikke noget, som vi på nogen måde ønsker, men så skal kommunen overtage forpligtelserne. Plan C er, at vi må flytte til en anden kommune, siger Erling Astrup. (Avisen.dk)

Hvorfor er stole til gamle mennesker så grimme?

I takt med at befolkningen bliver stadig ældre, er det underligt, at så få møbelproducenter har fokus på seniorer.
Sådan indleder journalist Lars Hedebo Olsen en artikel i Politiken, hvori rejses det oplagte spørgsmål: "Hvor er stole" - såkalte otiumstole - "til gamle mennesker så grimme?"
Han erindrer om, at det meste nye design, som kommer på markedet, er skabt til de yngre generationer, og kan ikke komme i tanke om mange møbler fra de store designfirmaer, der er rettet mod ældre generationer.
Det er mærkeligt - skriver han - for efterhånden som man bliver ældre, kan det være svært at bruge de klassiske lænestole, der ofte er for lave, har for smalle armlæn eller mangler god støtte. Og han finder det især underligt, "fordi vi ved, at mange ældre gerne vil bo pænt og har omgivet sig med moderne møbler gennem hele livet."
- De fleste otiumstole er nogle klodsede sataner, der ser ud, som om de er designet til plejehjem og ikke til aktive seniorer. ( journalist Lars Hedebo Olsen i en artikel i Politiken)

Foreløbig har 207 fået recept på medisinsk cannabis

Efter to måneder af forsøgsordningen med medicinsk cannabis har 207 patienter fået recept på et af de to godkendte produkter, fremgår det af en pressemeddelelse fra Sundheds- og Ældreministeriet.
”Det er positivt, at vi allerede nu har hjulpet over to hundrede syge til et forhåbentligt bedre liv med færre smerter på en lovlig og tryg måde,” siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).
Det har i forhandlingerne om ordningen været vurderingen, at 500 patienter ville få udleveret medicinsk cannabis i løbet af det første år. Ligesom flere patienter har fået medicinsk cannabis, er det også et stigende antal læger, som udskriver recepterne.
”Jeg glæder mig over lægernes stigende opbakning til forsøgsordningen, da forsøgsordningen også har mødt en del modstand. Lægerne har en vigtig rolle i ordningen, hvis den skal fungere, og de kan også være med til at forhindre, at patienter føler sig nødsaget til at købe produkter på det illegale marked,” siger Ellen Trane Nørby.
I alt har 78 læger nu udskrevet recepter på medicinsk cannabis – 25 læger udskrev recepter i februar og 53 læger i januar. (Pressemeddelelse fra Sundheds- og Ældreministeriet)

Hotelbooking-platforme skal nu undersøges

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har bedt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen analysere konkurrencesituationen blandt hotelbookingplatforme, for at få belyst om der er særlige konkurrencemæssige udfordringer for de danske hoteller.
Mange hotelbookinger i Danmark sker via bookingplatforme, hvor forbrugerne får overblik over ledige værelser og sammenligne priser på flere hoteller. De store bookingplatforme Expedia.com/Hotels.com og Booking.com ændrede i sommeren 2015 deres aftalevilkår, så Europas hoteller fik mulighed for at udbyde værelser til forskellige priser på forskellige bookingplatforme. Det skete efter indgreb fra en række europæiske konkurrencemyndigheder, der havde betænkeligheder ved bookingplatformenes aftalevilkår med hotellerne.
I april 2017 konkluderede de europæiske konkurrencemyndigheder på baggrund af en undersøgelse i ti EU-lande, at konkurrencen mellem bookingplatforme i et vist omfang er styrket siden sommeren 2015.
”Jeg har modtaget henvendelser fra flere i hotelbranchen, som udtrykker bekymring for konkurrencesituationen mellem bookingplatforme og aftaler indgået mellem bookingplatforme og hoteller. For mig er det vigtigt, at sikre effektiv og fair konkurrence for danske virksomheder. Jeg har derfor bedt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om at undersøge markedsforholdene og vurdere, om de nuværende forhold er til gavn for forbrugere og virksomheder,” siger Brian Mikkelsen. (Pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet)

World Sleep Day på fredag

Afbrudt søvn ødelægger livet for mange danskere – det er der en god anledning til at gøre noget ved på fredag, da det er World Sleep Day.
Det fremgår af Netdoktor.dk, som fortsætter:
Mere end en million voksne danskere får afbrudt deres søvn hver eneste nat, fordi de skal op og tisse. De lider af såkaldt nykturi, og det viser sig nu at have alvorlige konsekvenser for deres liv og hverdag. De er trætte, husker dårligere og bliver let irriterede. Det fremgår af en netop afsluttet undersøgelse foretaget af Netdoktor. En ekspert advarer om de alvorlige konsekvenser, den natlige vandladning kan have for helbreddet, fordi der er en sammenhæng mellem søvnforstyrrelser og sygdomme som diabetes, forhøjet blodtryk og hjerte-karsygdomme.
Fredag den 16. marts er World Sleep Day, og det er en god anledning til at få set på sit eget søvnmønster, og om nattetisning forstyrrer ens velbefindende. (Pressemeddelelse fra Netdoktor.dk)

"Katastrofalt", hvis genoptræningen ikke bliver iværksat hurtigt

Bliver man som patient udskrevet fra hospitalet med en genoptræningsplan, kan bopælen afgøre, om der går få dage eller flere uger, før træningen rent faktisk går i gang.
Det fremgår af Magasinet Pleje - og for sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er det et eksempel på både uacceptable og uforklarlige forskelle på kommunernes indsats i det såkaldt nære sundhedsvæsen.
- Enkelte kommuner tager fat i borgeren allerede dagen efter udskrivning. I visse kommuner går der fire dagen, mens borgere andre steder må vente flere uger, siger Ellen Trane Nørby til Berlingske.
Hun kalder det "katastrofalt", hvis genoptræningen ikke bliver iværksat hurtigt.
Ifølge sundhedsministeren kan det for en erhvervsaktiv betyde, at vedkommende aldrig kan genvinde førligheden til at komme tilbage til arbejdsmarkedet.
Og for ældre kan det være forskellen på at vende tilbage til eget hjem eller komme på plejehjem ifølge Ellen Trane Nørby.
På den baggrund benyttede sundhedsministeren det kommunalpolitiske topmøde i Aalborg til at komme med en opsang til kommunerne.
Som andre konkrete eksempler på forskelle kommunerne imellem peger ministeren på antallet af forebyggende indlæggelser og antallet af dage, hvor en patienter ligger færdigbehandlet på sygehuset, inden de hentes hjem.
- Nogle kommuner skal simpelthen til at komme ud over stepperne, siger Ellen Trane Nørby og tilføjer:
- Der er kommuner, hvor man må konstatere, at der måske nok er et skilt på døren og et sundhedsudvalg, men de facto er der ikke de aktiviteter, der skal være for at kunne løfte sundhedsvæsnet for de borgere, der bor i kommunen, siger Ellen Trane Nørby til Berlingske. (Magasinet Pleje)

Danske:

90-årig: Det er ikke spor skægt at blive gammel  Læs mere
57-årige Gitte nåede at få førtidspension og har fået livet tilbage  Læs mere
76-årige Erling lider af KOL, men telemedicin giver ham ro i sindet  Læs mere
Enke i 24 år og enkemand i 11 har de fundet hinanden  Læs mere
Hunden kan 'se' med sine næse  Læs mere
Kan ny form for gymnastik forebygge demens?  Læs mere
Fire døde efter gidseldrama på amerikansk plejehjem for veteraner  Læs mere
Folk spreder fake news meget hurtigere end de sande  Læs mere
Dyb skuffelse over ny højhastighedsbane, som slet ikke er hurtigere end i 1987  Læs mere
PKA betalte millioner til dækvirksomheden Genans stifters børn efter milliardtab  Læs mere

Engelske:

A life devoted to photography  Læs mere
Putin ordered the shooting down of a passenger plane  Læs mere
The Fake News Fallacy  Læs mere

EU, UN & Nordiske:

VW dismisses complaints on Dieselgate fix  Læs mere
The 32 coolest and most influential women in Nordic tech  Læs mere

FLERE Link nyheder på SeniorNET.dk

10.-12. marts 2018

Find aviserne & bladene her

Til toppen

Kvinder haler ind på mændenes pensionsopsparing

Danmarks største pensionskasse, PFA, kan konstatere en meget større interesse blandt kunderne for et økonomisk råderum i alderdommen - og især yngre kunder og kvinder får øjnene op for det, fremgår det af DR Nyheder.
- Det går fra at være meget mandsdomineret til at nærme sig hinanden. Det bliver gradvist udjævnet, siger Carsten Holdum, forbrugerøkonom hos PFA.
Og tal fra Forsikring & Pension viser, at der over de sidste ti år er der sket en generel udligning på pensionsområde. I 2007 betalte mænd 40 procent mere ind til pension, end kvinder gjorde. I dag er det forspring mere end halveret, og opsparingerne nærmer hinanden i størrelse, fordi de yngre kvinder betaler mere ind, end de ældre får udbetalt.
- Forskellen i opsparing skyldes især, at mænd får mere i løn. Men der er også et efterslæb af, at mænd traditionelt set har taget sig af økonomien i ægteskabet, mens kvinder havde andre opgaver. Det er vi på vej ud af nu, men det tager lang tid at udfase, siger Carsten Holdum fra PFA ifølge DR Nyheder.
Kvinderne holdes også tilbage af, at de tager mere barsel, oftere arbejder deltid og typisk trækker sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet. (DR Nyheder)

Udbetaling Danmark advarer mod hidtil uset mange svindler-mails

Udbetaling Danmark skriver i en pressemeddelelse, at man modtager 'ekstraordinært' mange henvendelser om svindel-mails, der forsøger at lokke fortrolige oplysninger ud af folk.
Det sker under dække af at være mails fra Udbetaling Danmark, der beder folk om at oprette en ny konto for at modtage beløb, fremgår det af Politiken.
»Det begyndte allerede tirsdag, hvor vi fik rigtigt mange opkald fra borgere, der havde modtaget disse her mails, som de undrede sig over«. »Det sker jævnligt, at nogen misbruger Udbetaling Danmarks navn på denne her måde. Men det, vi oplever lige nu, har et omfang, vi ikke har set tidligere«. »Folk ringer i et stort omfang til os. Det er mange hundrede opkald og om dagen flere tusinde borgere, der har henvendt sig de sidste par dage«, siger pressechef i Udbetaling Danmark Mette Beck ifølge Politiken.
Presset er blevet så stort, at Udbetaling Danmark har indsat en advarsel på sin ventetone, da telefonerne er travlt optaget.
Mette Beck siger, at »man skal bare skynde sig at slette den, hvis man får sådan en mail«. »Og generelt kan vi sige, at Udbetaling Danmark aldrig skriver uopfordret til borgerne via e-mail«. »Så man får aldrig sådan en mail fra os, med mindre man er i kontakt med os og har en sag kørende«, siger Mette Beck.
At udsende mails i andres navn for at lokke fortrolige oplysninger som bankkonti ud af folk hedder Phishing. Svindlen kan være meget gennemført og ligne reelle e-mails fra myndigheder eller banker til forveksling. Derfor er det afgørende, at man kontrollerer afsenderen - email-afsenderen. Ifølge Det Kriminalpræventive Råd bør man derfor aldrig oplyse eller skrive personlige oplysninger i en e-mail, for ingen reelle virksomheder eller myndigheder vil anmode om den slags over e-mail eller sms. (Politiken)

PensionDanmark: Husk du har forsikringer i din pensionsordning

Din pensionsordning i PensionDanmark er ikke kun en opsparing til pension. Du har også forsikringer, der sikrer dig økonomisk tryghed i arbejdslivet.
Pensionsselskabet erindrer således om, at "du er forsikret ved dødsfald, førtidspension, kritisk sygdom, fleksjob og ressourceforløb.
Forsikringerne passer til de flestes behov, men er der sket større ændringer i dit liv, kan det være en god idé at tjekke dem. Fx hvis du for nylig er blevet gift eller skilt, har fået børn eller er blevet boligejer. På PensionDanmarks hjemmeside – pension.dk – kan du logge ind og se, hvordan du er forsikret i pensionsordningen. Og du kan nemt hæve eller nedsætte beløbet på forsikringerne. Hvis du sætter forsikringsbeløbene op, sparer du lidt mindre op til pension. Sætter du forsikringsbeløbene ned, sparer du lidt mere op til pension.
Og pensionsselskabet fortsætter: Du kan for eksempel vælge hvor mange penge dine efterladte skal have (typisk får de efterladte udbetalt opsparingen, dog mindst et engangsbeløb på 500.000 kroner), at få mere eller mindre udbetalt, hvis du bliver førtidspensionist (typisk får du udbetalt 100.000 kr. samt en løbende månedlig udbetaling på 6.000 kroner frem til pensionsalderen) eller at få mere eller mindre udbetalt, hvis du får en kritisk sygdom (typisk får du udbetalt 100.000 kroner).
På pension.dk kan du også se, hvor meget du i alt har sparet op, og hvor meget du vil få udbetalt, når du går på pension. (PensionDanmark)

66-årig mand dræbt af tog

En 66-årig mand omkom, da han torsdag formiddag blev påkørt af et tog på strækningen mellem Handest og Fårup nord for Randers. Ifølge Nordjyllands Politi var den 66-årige kommet gående ad banestrækningen. Da toget kom kørende, forsøgte lokoføreren at advare manden med signalhorn, men forgæves. Toget ramte manden. Dødsulykken medførte at togtrafikken mellem Aalborg og Aarhus var indstillet, mens politiet arbejdede på stedet. (Nordjyske.dk)

Knoglerne fra den ikoniske pilot Amelia Earhart, der forsvandt for 80 år siden, fundet

Knoglerne fra den kvindelige pilot Amelia Earhart er fundet på øen Nikumaroro i Stillehavet næsten 80 år efter, at hun forsvandt under en flyvetur. Det skriver CNN. Earhart forsvandt under mystiske omstændigheder den 2. juli 1937. Hun var den første kvindelige pilot, der fløj alene over Atlanterhave. (TV2/Nyhederne)

Danske:

51-årig var med til at bagbinde ældre kvinde under røveri  Læs mere
65-årig slog apoteksrøver ned  Læs mere
Influenza lammer sygehuse  Læs mere
Gå ikke på nettet og shop via Facebook  Læs mere
Dansk Industri: Fortvivlende at somaliske Mohamed ikke får lov at blive  Læs mere
Deltidsjob er en fælde for kvinder  Læs mere
Se hvad en storkonflikt kan ramme nær dig  Læs mere
Skattefradragene mange glemmer på årsopgørelsen  Læs mere

Engelske:

When Margrethe Vestager takes antitrust battle to robots  Læs mere
A 99-year-old swimmer breaking records  Læs mere
Amelia Earhart died as an island castaway: Island bones 'likely' belonged to famed pilot  Read more
Local councils at financial breaking point due to austerity, warns UK's National Audit Office  Læs mere
Over a million elderly people in UK missing out on help they need due to dire state of social care system  Læs mere
Seafood firms 'letting whales, dolphins and seals die from ghost gear' - video  Læs mere

EU, UN & Nordiske:

EU states tackle Dublin asylum reform 'line by line'  Læs mere
UN report: Women’s prospects at work still ‘a long way’ from being equal to men’s  Læs mere
Denmark is the world's best country to live in if you're a woman  Læs merer
Norway raises limit on number of whales hunters can slaughter  Læs merer
Swedish government gives millions to charities helping homeless refugee youths  Læs merer

FLERE Link nyheder på SeniorNET.dk

9. marts 2018

Find aviserne & bladene her

Til toppen


Søg på SeniorSiderne:

Index  Sitemap fra FreeFind

SeniorNyhederne opdateres
ikke i weekender og ferier

Fjernsynsprogrammer
Aviser & blade
Find telefonnr.
Benzinpriser
Vejr, veje & trafik
Regionaludsigterne
SeniorNET.dk LinkNyheder

Link News
New Statesman
Newsweek Spiegel Online International
Time

OVERSÆT / Translate ord, sætninger og websider via Google
fra Engelsk til Dansk


Julognytår.dk

SeniorDating

SingleSiderne & SingleNyhederne

Kontakt: prebenbrask@email.dk


Preben Brask Copyright © 1999-2018 af WWW.SENIORINTERNET.DK Seniornyhederne.dk Seniorsiderne.dk WWW.SENIORNET.DK LinkNews.dk LINKNEWSWEEKLY.DK Linknyheder.dk LInknyhederne.dk WWW.SENIORDATING.DK Datingnyhederne.dk Datingsiderne.kd SeniorMøde.dk WWW.SINGLEINTERNET.DK Singlenyhederne.dk Singlesiderne.dk WWW.JULOGNYTÅR.DK (WEBHOTEL: Wannafind)