SeniorSiderne & SeniorNyhederne      

Senior-
Nyhederne
© 50+

Efter VLAK's og DF's skatteaftale vil det fortsat være dyrt at spare op til pension

Der er ikke noget at juble over i den nye skatteaftale, fastslår flere privatøkonomiske eksperter overfor Politiken, som med overskriften "Det er dyrt at spare op til pension", skriver:
De danskere, der allerede er gået på pension, får stort set intet ud af aftalen.
Og selvom regeringen og Dansk Folkeparti vil begave borgerne med et nyt stort skattefradrag, hvis de sparer op til pensionen, er gevinsten minimal.
Med aftalen var der omsider gjort op med absurditeten i et dansk pensionssystem, hvor det ikke kan betale sig for borgerne selv at spare op til pensionen, fordi deres indbetalinger bliver modregnet i de offentlige pensionsydelser, boligtillæg, folkepension og ældrecheck, hedder det videre i Politken, som fortsætter:
Hovedparten af de danskere, der forlader arbejdsmarkedet inden for de næste 10-15 år, bliver fortsat modregnet så eftertrykkeligt i deres offentlige pensionsydelser, at de stadig taber penge på forretningen; tabet er bare blevet mindre med den nye skatteaftale.
Det fastslår Brian Stjernholm, direktør for det privatøkonomiske rådgivningsfirma Uvildige, overfor Politiken og siger:
»Jeg undrer mig over, hvordan regeringen og flere store pensionsselskaber kan tillade sig at juble over denne aftale, når der er så mange borgere, der ikke får en direkte fordel ved at spare op til pension, men kun et mindre tab«, siger han.
»De eneste, der får en reel gevinst, er lønmodtagere, der har så små pensionsordninger, at de heller ikke bliver modregnet med de nuværende regler«, siger Brian Stjernholm til Politiken.
Han bliver bakket op af den tidligere Venstre-borgmester i Gribskov Kommune, nu direktør for rådgivningsvirksomheden Finanshuset Kim Valentin:
»Der ligger intet som helst incitament til at spare mere op til pensionen, for modregningsproblemet er det samme, som det var før«, siger han til Politiken.
Kim Valentin forudser, at rigtig mange vil blive ramt af samspilsproblemer. Disse regler var komplicerede i forvejen, nu er det endnu mere kompliceret.
Ældre Sagen har - som det tidligere har været fremme på SeniorNyhederne - svært ved at få øje på aftalens vindere, og det bekræfter Ældre Sagens chefkonsulent overfor Politiken: »De store tabere er dem, der allerede er blevet pensionister. De får en skattelettelse på knap 10 øre om dagen i snit. Det er jo nærmest en hån mod alle dem, der er blevet ramt af modregningsreglerne«, siger chefkonsulent Claus Blendstrup. (Politiken)

Overlevende til Trump efter skud-drabene: Jeg vil ikke have dine kondolencer, skide røvhul

Pårørende og elever ønsker handling frem for bønner og kondolencer, efter at 17 blev dræbt i et skoleskyderi i Florida.
Det kommer frem efter, at USA's præsident, Donald Trump, på Twitter opfordrede våbenmodstanderne til at lade de pårørende sørge, før den begynder med deres "anti-våben-dagsorden", fremgår det af Jyllands-Posten.
Det har fået studerende på den ramte high school til at reagere på Twitter.
- Et våben har dræbt 17 af mine klassekammerater. Et våben har traumatiseret mine venner. Hele min skole er traumatiseret efter denne tragedie. Det kunne have været forhindret. Hold venligst kæft, Tomi, lyder det i et svar på Twitter fra en bruger, der kalder sig kyra.
En andenl, der også tilhører en studerende på Marjory Stoneman Douglas High School, skriver henvendt til Donald Trump:
- Jeg vil ikke have dine kondolencer, dit skide røvhul. Mine venner og lærere blev skudt. Flere af mine klassekammerater er døde.
- Gør noget i stedet for at sende bønner. Bønner løser ikke det her. Men våbenkontrol vil forhindre det i at ske igen, skriver brugeren sarah. (Jyllands-Posten)

Ældrechefer slår alarm: Vi mangler sosu'er i ældreplejen

Der er stadig problemer med at skaffe tilstrækkeligt med sosu'er i kommunerne. Derfor må flere og flere vikarer træde til og lappe vagtplanerne, siger ældrechefer i ny undersøgelse, fremgår det af Avisen.dk.
Det er en undersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har udført blandt de kommunale chefer for fagforbundet FOA.
I undersøgelsen svarer knap hver tredje ældrechef - 29 procent - at de 'i høj grad' oplever udfordringer med at rekruttere uddannet social- og sundhedspersonale. Derudover svarer 56 procent, at de 'i nogen grad' mærker udfordringen.
Et markant flertal blandt ældrecheferne - 61 procent - svarer, at de i dag bruger flere af kommunens egne vikarer sammenlignet med situationen for to år siden.
76 procent af ældrecheferne erklærer, at de er 'helt enige' i, at 'der bør uddannes langt mere social- og sundhedspersonale end i dag.' Hertil kommer 17 procent, som er 'delvist enige' i ønsket om mere uddannet personale. Så alt i alt bakker 93 procent op om uddannelsesønsket.
FOA's formand Dennis Kristensen ser ifølge Avisen.dk signalerne fra ældrecheferne som 'et nødblus fra det kommunale fartøj.'
- Kommunerne ved godt, at de er på den, og at der skal ske noget dramatisk for at komme igennem. Med denne undersøgelse bevæger vi os væk fra København, væk fra skrivebordene i Kommunernes Landsforening og FOA, og ud i den virkelige verden til de mennesker, der sidder med alle stillingsopslagene, siger Dennis Kristensen
Antallet af ældre over 80 år vil blive fordoblet frem mod 2040, og samtidig vil store grupper af sosu-medarbejdere gå på pension. Ved de aktuelle overenskomstforhandlinger for de kommunalt ansatte er der netop blevet afsat godt 500 millioner kroner øremærket til sosu'er og sygeplejesker. Dermed kan der blandt andet være udsigt til stigning i elevlønnen for sosu'er og siden en hurtigere vej til den højere slutløn.
Men dermed er alle problemer ikke løst, understreger Dennis Kristensen.
For der mangler uddannelsespladser, fremgår det af Avisen.dk.
Ifølge FOA-formanden skal der uddannes 10.000 sosu-hjælpere og assistenter årligt for at kunne leve op til det aktuelle plejebehov blandt landets ældre. Det kræver mange flere end de nuværende 7.500 pladser, fordi er også er et mærkbart frafald på uddannelserne.
- Der bliver øget mangel på sosu-assistenter, fordi en række opgaver rykker fra sygehusene og ud i kommunerne. Det behov skal uddannelsespladserne opfylde, og her har vi fortsat et hængeparti, siger Dennis Kristensen. (Avisen.dk)

Ældre ville også fejre kærligheden

På Plejecenter Sanderum blev kærligheden også fejret i anledningen af Valentinsdag.
Beboere fra 12 af Odense Kommunes plejecentre var samlet med deres partnere til en kærestemiddag, som medarbejderne havde arrangeret. Beboerne kunne for en stund glemme adskillelsen og igen sidde tæt med deres partner, oplyser Fagbladet FOA. "Det betyder rigtig meget for mig, at personalet har arrangeret denne begivenhed for os, og at jeg kan fejre kærligheden til min kone Susan i dag. Det er et stort savn ikke at være omkring hende hver dag, efter jeg er kommet på plejehjem," siger 71-årige Henning.
Arrangementet er blevet afholdt de sidste seks år, fordi beboerne er glade for at fejre begivenheden, siger Helle Pia Christensen, som er social- og sundhedsassistent og aktivitetskoordinator for plejecentrene i Odense Kommune, til Fagbladet FOA og fortsætter:
"Det er vigtigt at fejre en dag som i dag, fordi beboerne skal have samme tilbud som alle os andre. Beboerne har medbestemmelse i hvilke aktiviteter, som skal afholdes, og Valentinsdag er et arrangement, som de gerne vil bibeholde."
Helle Pia Christiansen kan mærke, at det er noget helt specielt for beboerne at dele den oplevelse sammen med deres partner.
"Man bliver aldrig for gammel til at passe kærligheden. Og jeg bliver næsten lidt ydmyg over at mærke kærligheden, for der er en særlig kontakt og nærhed på sådan en dag, ” siger Helle Pia Christiansen. (Fagbladet FOA)

Lokale vejrmeldinger 10.000 steder i Danmark

DMI kan nu - som en foreløbig smagsprøve - tilbyde lokale vejrudsigt fra 10.000 steder - med radarprognoser, der fortæller dig mere præcist, hvor det kommer til at regne eller sne i Danmark de næste 90 minutter.
DMI har undersøgt, hvilke behov og ønsker borgerne i rigsfællesskabet har, når de tjekker vejret. Undersøgelsen viser, at borgerne efterspørger et design, der skal gøre det nemt at følge med i vejrudviklingen time for time de mange forskellige steder i Danmark, Grønland og på Færøerne.
Hos DMI er det afgørende for direktør Marianne Thyrring, at DMI som vejrmyndighed kommer endnu tættere på borgernes hverdag.
”Vi er stolte af at kunne præsentere denne smagsprøve på det kommende dmi.dk. Vi har arbejdet på, at sitet kan give den bedste service i hverdagen. Som myndighed vil vi gerne tættere på borgere og virksomheder, så alle oplever, at de får en god og relevant information til at træffe små og store beslutninger - både i hverdagen, og når vejret er farligt. DMI skaber værdi, når vi sikrer os, at danskerne føler sig opdaterede og godt klædt på med den viden og data om vejr, hav og klima, som vi råder over”, siger Marianne Thyrring.
Beta.dmi.dk, som er den nye sides adresse, rummer vejrudsigter fra 10.000 steder i Danmark, 600 steder i Grønland og 95 steder på Færøerne. Siden rummer desuden DMI`s varsler samt et vejrkort, som samler flere af DMI`s kendte vejrprodukter. Det er blot et lille udpluk af de mange forbedringer, der er på vej.
Det nye dmi.dk forventes færdigudviklet inden sommer.
Klik her, for at komme til forsiden af det nye dmi.dk: https://beta.dmi.dk/ (DMI)

Ny superpille kan slå influenza ned på én dag

Den japanske medicinalvirksomhed Shionogi har opfundet en ægte vidunderpille, der ifølge firmaet kan kurere influenza på bare et enkelt døgn, skriver flere internationale medier heriblandt Wall Street Journal og Bloomberg - ifølge DR Nyheder. Og DR's videnskabskorrespondent, Carsten Nielsen, siger, at det ser lovende ud. - Pillen er ikke kun testet på rotter og mus.
Det er medicin nogle gange, når man begynder at tale om, at det er lovende. Den er testet på 1436 ægte influenzaplagede patienter, forklarer Carsten Nielsen.
- Der har det vist sig, at det nye præparat på 24 timer rent faktisk ser ud til at kunne slå ned på i hvert fald nogle former for influenza, siger Carsten Nielsen til DR Nyheder
Det eksisterende influenzamedicin skal man tage i fem dage i træk, og den kan i bedste fald skære en dag af sygdomsperioden.
Pillen kommer i første omgang kun på markedet i Japan. (DR Nyheder)

Danske:

Danske Bank varsler rentechok til efteråret  Se her
Se hvor stor sosu-manglen bliver i din kommune  Se her
Rusland stod bag cyberangreb mod Mærsk  Se her
Facebook sælger app, der sporer alt på din telefon  Se her

Engelske:

Wild kissing  Se her
Changing Europe revives interest in an EU military  Se her
Wildlife Photographer of the Year: Baby gorilla hugging man who saved her from bushmeat market  Se her
China reassigns 60,000 soldiers to plant trees in bid to fight pollution  Se her

EU, UN & Nordiske:

Nordics fail to win back crown as world's best English speakers  Se her
A foreigner's attitude hacks for transitioning to life in Denmark  Se her

FLERE Link nyheder på SeniorNET.dk

16. februar 2018

Find aviserne & bladene her

Til toppen

65-årig syg tvunget til at arbejde to måneder før folkepensionen

65-årige Hans Pedersen bliver tvunget på arbejde. Det sker selvom han er erklæret uegnet - og der kun er to måneder til han går på pension, skriver TV MIDTVEST ifølge Lokalavisen.dk, som fortsætter:
Hans Pedersen har i to år været sygemeldt efter en voldsom skulderskade, som han fik, da han faldt ned fra en stige under sit arbejde i august 2015. Det har siden givet kroniske smerter - og gjort det umuligt at passe et arbejde.
1. april kan Hans Pedersen gå på pension, men nu vil Vesthimmerlands Kommune sende den 65-årige tømrer i en sidste arbejdsprøvning - selvom både læge og fagforeningen 3F fraråder det.
"Jeg har ondt hver dag, og vågner flere gange om natten på grund af smerter. Hvis jeg er aktiv i mere end en halv time, begynder smerterne at komme, og så er jeg nødt til at holde pause i en time, før de går væk igen," siger Hans Pedersen til Fagbladet 3F.
Han kom i arbejdsprøvning første gang i 2016, men det var ingen succes for den tidligere tømrer.
"Jeg tror, jeg var af sted i ikke engang to uger. Der kunne jeg ikke engang skubbe en pind gennem - så det var sådan set ved at være værre, end det var fra starten," husker Hans Pedersen om den oplevelse.
Flere læger har fastslået, at han ikke kan deltage i arbejdsprøvninger. "Den mindste belastning af højre skulder øger risikoen for markant kronisk smerteforværring betragteligt," lyder det. (Lokalavisen.dk)

Flere i jyske familier får job og køber ekstra bil for at pendele

Antallet af familier med to biler eller flere er blevet større, og årsagen er sandsynligvis - med et godt gæt for udviklingen i det jyske område - at flere i hver enkelt familie har fået job, men et andet sted end den, der har haft rådighed over bil nummer 1. Derfor må der anskaffes endnu et bil for at pendele frem og tilbage mellem hjem og arbejde.
Men det gæt vil Danmarks Statistik dog ikke komme med - for det fortæller staistikken ikke noget om. Den konstaterer bare:
"Udviklingen i andelen af familier med to eller flere biler ændrer sig ganske meget afhængigt af, hvilken kommune bilejerne bor i."
"De tre steder, andelen er steget mest fra 2009 til 2017, er Rebild Kommune (7,5 procentpoint), Lemvig Kommune (7,0 procentpoint) og Vesthimmerlands Kommune (6,7 procentpoint).
I den modsatte ende af skalaen ligger Hørsholm Kommune med -1,0 procentpoint, Gentofte Kommune med -0,7 og København med 0,2 procentpoint.
I perioden er der altså sket en forskydning, så andelen af familier med to eller flere biler er steget, mens andelen af familier med én bil er faldet.
Bemærk yderligere, at stigningen dækker over, at der var væsentlige forskelle mellem landsdelene i udgangspunktet. Blandt andet var andelen af familier i Nordsjælland med en eller flere biler 20,2 procent i 2009, mens den i samme år var 15,4 procent i Vestjylland," hedder det i en pressemeddelelse fra Danmarks Statistik.

Pensionsopsparingen vokser koncentreret hastigt i hovedstadsområdet

Der gik over 90.000-100.000 kroner mere ind på pensionskontoen hos et typisk PensionDanmark-medlem i hovedstadsområdets, men også en række andre kommuner, fremgår det af flere pressemeddelelse fra Pension Danmark. Selskabet føjer i hvert enkelt tilfælde til, at størstedelen af stigningerne skyldes afkast fra vellykkede investeringer.

De store stigninger er konstateret i Halsnæs, Herlev, Frederiksberg, Høje-Taastrup, Brøndby, Fredensborg ,Hillerød, Gladsaxe, Frederikssund, Rødovre, Egedal, Hvidovre, Furesø, Albertslund, Ishøj, Vallensbæk, Tårnby, Gribskov, Glostrup, Helsingør, Gentofte og Ballerup.
Foruden disse nævnes der også andre kommuner som Bornholm, Syddjurs, Struer, Skive, Skanderborg, Samsø, Ringkøbing-Skjern, Odder, Norddjurs, Lemvig, Ikast-Brande, Horsens, Holstebro, Hedensted, Favrskov, Vordingborg, Stevns, Sorø, Solrød, Slagelse, Odsherred, Næstved, Lejre, Køge, Kalundborg, Holbæk, Greve, Faxe, vesthimmerland, Thisted, Rebild, Morsø, Mariagerfjord, Jammerbugt, Vejen, Nyborg, Middelfart, Kerteminde, Varde, Svendborg, Faaborg.Midtfyn, fredericia, Billund, Assens, Vejle, Aabenraa, Haderslev, Tønder, Sønderborg, Kolding, Silkeborg, Viborg, Randers, Lolland, Guldborgsund (SeniorNyhedernes red.)

Danske:

Foto: Au revoir, Henrik ...  Se her
TDC lukker mobilselskabet Plenti  Se her
Jyske Bank er stolt over Danske Banks nye boliglån  Se her
Lego vil danse tættere med både Google og Facebook  Se her
Facebook vil kapre kunder fra Netflix  Se her
Information: Socialdemokratiets bøllemetoder over for Folkekirkens Nødhjælp hører til i demokratiske u-lande  Se her
To mænd efterlyses efter tricktyveri mod 92-årig kvinde  Se her

Engelske:

A 128-year-old dating service  Se her
Sex lives of over62s revealed  Se her
28 Delicious Dishes Around the World for $5 or Less  Se her

EU, UN & Nordiske:

Europe Has a $1.2 Trillion Bad-Loan Problem  Se her

FLERE Link nyheder på SeniorNET.dk

15. februar 2018

Find aviserne & bladene her

Til toppen

Prins Henrik død

Prins Henrik er død. Han blev 83 år.
Prinsen sov stille ind tirsdag kl. 23.18 på Fredensborg Slot omgivet af dronningen, kronprins Frederik og prins Joachim, oplyser Kongehuset, fremgår det af DR Nyheder.
Prins Henrik blev i går morges flyttet fra Rigshospitalet til Fredensborg Slot for at tilbringe sin sidste tid dér. Slottet har i høj grad dannet rammen om kongefamiliens samvær.
Prinsens død kommer, efter at kongehuset i fredags meddelte, at prins Henriks tilstand var blevet alvorligt forværret, efter at han havde været indlagt på hospitalet siden slutningen af januar.
Kronprins Frederik afbrød på grund af ændringen i sin fars tilstand sit ophold i Sydkorea, hvor han var i forbindelse med vinter-OL og rejste hjem til Danmark. Henover weekenden har dronningen, hans to sønner, svigerdøtre og børnebørn besøgt ham på hospitalet. Ligeledes har hans lillesøster, Catherine de Monpezat, taget turen fra Frankrig og besøgt prinsen. Dronningen, regentparrets to børn og alle deres børnebørn nåede også at besøge prins Henrik på Fredensborg Slot i går.
Kongehuset meddelte 28. januar, at prins Henrik var blevet indlagt på hospitalet, efter at han var blevet hastet hjem fra Egypten, hvor han havde opholdt sig siden begyndelsen af januar.
2. februar meddelte kongehuset, at han havde været indlagt på Rigshospitalets lungekirurgiske afdeling for at få undersøgt en tumor i venstre lunge.
Tumoren viste sig at være godartet, og siden er han blevet behandlet for en lungeinfektion. (DR Nyheder)

14. februar 2018

Find aviserne & bladene her

Til toppen

A-kasserne advarer: Udlandsdanskere bliver kastet ud af dagpengesystemet

Regeringen og Dansk Folkepartis nye skatteaftale vil betyde, at udlandsdanskere mister retten til dagpenge. Men det er prisen, man må betale for at beskytte de danske velfærdsydelser, svarer Konservative, fremgår det af Altinget.dk, som skriver:
Skatteaftalen indeholder et opholdskrav, der betyder, at du skal have opholdt dig og arbejdet i enten Danmark eller et andet EU/EØS-land i syv ud af de seneste otte år for at have ret til dagpenge. Og det vækker bekymring hos a-kasserne.
"Vi vil gerne have, at vores medlemmer kan arbejde i udlandet og stadig have fordel af at være medlem af en a-kasse," siger Kristian Kostrup, kommunikationschef i Magistrenes A-kasse til Altinget.dk.
"Det kan ikke være meningen, at man skal straffe danskere, der rejser til udlandet for at arbejde," kommer det fra Christian Sørbye Friis, der er direktør i CA Karrierepartner og A-kasse.
Men ifølge Konservatives beskæftigelsesordfører, Rasmus Jarlov, er optjeningsprincippet den pris, man må betale for at beskytte danske velfærdsydelser og afskærme det over for udlændinge, der bliver tiltrukket af vores høje ydelse.
Hvis du i 2021, når aftalen er fuldt indfaset, har arbejdet på for eksempel et amerikansk universitet i mere end 12 måneder, kan du ikke længere modtage dagpenge, hvis du vender hjem til Danmark og bliver arbejdsløs i den 13. måned. Også selvom du gennem flere år har betalt til en a-kasse. Før du igen får ret til dagpenge, skal du bo i Danmark eller et andet EU/EØS-land i minimum syv år. Det er en alt for lang optjeningsperiode, mener brancheorganisationen Danske A-kasser ifølge Altinget.dk.
"Det er jo helt uhørte proportioner," siger formand Torben Poulsen, som understreger, at retten til dagpenge allerede er beskyttet mod udlændinge, fordi det kræver en arbejdstilladelse.
Danske A-kasser har ikke noget præcist tal på, hvor mange danskere der vil blive ramt af det kommende opholdskrav. (Altinget.dk)

Har vi et værdigt samfund at blive ældre i?

Danske Ældreråd inviterer til ældrepolitisk konference om etik, prioriteringer og økonomi i ældrepolitikken – nationalt og lokalt - eller kort og godt "Har vi et værdigt samfund at blive ældre i?"
Hensigten med den ældrepolitisk konference er at få belyst hvilke værdier og prioriteter, der hersker inden for ældreområdet i Danmark, og hvordan vi omsætter noget så abstrakt som etik til praktik, og om det overhovedet er muligt?
Har vi i Danmark en unik og efterstræbelsesværdig tilgang til det ældrepolitiske område, eller er vi i virkeligheden på vej mod et centralt styret fokus, hvor de politiske prioriteringer i højere grad er styret af dokumentationskrav, øget pres på de pårørende og begrænsede etiske overvejelser?
På konferencen får deltagerne styrket det fælles faglige fundament og får konkrete redskaber til ældre-/seniorrådsarbejdet.
Konferencens tema vil blive belyst af:
Joy Mogensen, borgmester i Roskilde Kommune, indvier deltagerne i, hvordan opgaver omkring ældreomsorgen finansieres, løses, prioriteres og kvalitetssikres, og alt dette i samarbejde med ældrerådet.
Knud Aarup, formand Socialpolitisk Forening, præsenterer løsningsforslag til et stærkt lokaldemokrati og giver seks bud på, hvordan man kan skabe et bedre velfærdssamfund.
Thomas P. Bøje, professor ved Roskilde Universitet, giver sit bud på, under hvilke præmisser, borgerne kan og bør være aktive, når en kommune inddrager civilsamfundet.
Jacob Birkler, filosof, forfatter og fhv. formand for Etisk Råd giver løsningsforslag til den etiske ældreomsorg.
Danske Ældreråd oplyser, at der er 11valgfri seminarer, som vil fokusere på nogle af de opgaver, ældrerådene kommer til at møde i deres arbejde. De forskellige seminarer er lige så forskellige som de opgaver, et ældreråd kan møde og omhandler områder som bl.a.: En værdig død, kvalitetsstandarder, demenspolitik, underernæring, værdighedsmilliarden og de kommunale budgetter.
Konferenceafgiften for medlemmer af ældre-/seniorråd: 1.100 kr. og for øvrige: 1.600 kr. Tilmeldingsfris er Mandag d. 23. april 2018. Konference finder sted tirsdag den 8. maj 2018 på Hotel Nyborg Strand (Danske Ældreråd)

Mindfulness hjælper KOL-patienter

Et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital viser, at otte ugers mindfulness-træning lindrer KOL-patienternes psykiske symptomer på angst og depression, gør Magasinet opmærksom på.
Og mange KOL-patienter oplever også psykiske problemer som angst og depression i deres hverdag med den uhelbredelig lungesygdom de belastende fysiske symptomer som åndenød, hoste og slimdannelse i luftvejene.
Men her kan et 8-ugers psykologisk behandlingsprogram - såkaldt mindfulness-baseret kognitiv terapi - hjælper patienterne.
Mindfulness-træningen lærer deltagerne meditationsøvelser med det formål at blive mere opmærksom på en ikke-dømmende måde over for både positive og negative oplevelser.
Det var især - skriver Magasinet Pleje - den øgede selv-omsorg, som er en del af mindfulness-træningen, der lindrede symptomerne på angst og depression. Men studiet viste også en tendens til, at de patienter, der deltog i mindfulness-træningen, oplevede færre fysiske symptomer efter træningen, sammenlignet med de patienter, der ikke modtog mindfulness-træningen.
Undersøgelsen er netop offentliggjort i det anerkendte lungemedicinske tidsskrift European Respiratory Journal. (Magasinet Pleje)

Borgernær sygepleje med sygeplejersker

Sundhedsstyrelsens anbefalinger til ny uddannelse i borgernær sygepleje ligger nu klar - sundhedsministeren vil nu sætte skub i processen, så sygeplejerskerne hurtigst muligt kan komme i gang med at videreuddanne sig, fremgår det af Magasinet Pleje, som skriver:
Den nye uddannelse skal understøtte arbejdet med det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.
- I takt med at vi de kommende år udflytter en lang række opgaver fra sygehusene, skal vi også sørge for at klæde vores sygeplejersker i almen praksis og kommunerne ordentligt på til den nye virkelighed. Sygeplejerskerne gør i forvejen en enorm forskel for patienterne hver dag, og med en ny specialuddannelse kan de fortsætte deres arbejde med samme høje kvalitet, selvom de skal hjælpe flere patienter, siger Ellen Trane Nørby.
Sundhedsstyrelsen forventer, at specialuddannelsen vil styrke sygeplejerskerne i deres daglige arbejde hos borgerne med komplekse sygdomsbilleder.
Dansk Sygeplejeråd har længe efterlyst en specialuddannelse til sygeplejersker målrettet det nære sundhedsvæsen.
- Specialuddannelsen for sygeplejersker er et utrolig vigtigt skridt i et trængt sundhedsvæsen. Uddannelsen kan fremover være med til at sikre, at den rette viden og de rette kompetencer er på plads for borgere og patienter, når de har behov for behandling, pleje og rehabilitering. Med udbredelsen af denne uddannelse kan vi også sikre et tværsektorielt og tværfagligt samarbejde til gode for eksempel patienter med kroniske sygdomme og komplekse lidelser, siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd. (Magasinet Pleje)

Danske:

Erik må nøjes med integrationsydelse efter rejse: "Jeg troede, at jeg var dansker"  Se her
85-årig kvinde voldtaget  Se her
75-årig mand blev flået ud af sin bil og overfaldet  Se her
Er vi ved at dræbe de værdier, vi vil forsvare?  Se her
190.000 børn med Kalasjnikov i Ruslands ungdomshær  Se her
Eksperter om nyt resistensproblem: Giv mennesker førsteret til svampemidler  Se her
IT-sikkerheden mangler i 43 procent af de statslige institutioner  Se her
Birthe Rønn (V): Jeg er chokeret over de tilstande, der hersker i Venstre  Se her

Engelske:

Maersk - The World's Biggest Container Shipping Line - Worried About Amazon and Alibaba  Se her
The foods that can help and harm your brain  Se her
Is Facebook for old people? Over-55s flock in as the young leave  Se her
Tracing the tangled tracks of humankind's evolutionary journey  Se her

EU, UN & Nordiske:

Ny nordisk rapport: Dansk økonomi haler ind på Norge  Se her
New AI Centre to lift danish research to new heights  Se her
Long-term Brits in Denmark to get back vote, as London announces end to time limit  Se her

FLERE Link nyheder på SeniorNET.dk

13. februar 2018

Find aviserne & bladene her

Til toppen

Nyt stavnsbånd: Danskerne må kun arbejde et år i udlandet

Dansk Folkeparti og VLAK-regeringen vil ikke have, at danskere tager job i en udenlandsk virksomhed og bliver væk fra fædrelandet i mere end et år - og S'erne vil endnu ikke sige hverken sige ja eller nej til de fire andre partiers forslag.
Det, der er galt - formentlig først og fremmest på grund af Folkepartiets fingeraftryk - er, at det optjenings-krav i den skatteaftale, regeringen og DF indgik, om, at man - indfødte danskere - skal have opholdt sig i Danmark i syv af de seneste otte år for at kunne få dagpenge.
Dermed vil det altså koste syv års dagpengeret, hvis man - altså også indfødte danskere - arbejder i mere end et år for et udenlandsk firma eller international organisation uden for EU.
Det vikl sige - for at gøre det helt klart - at VLAK-DF-opfindelsen betyder, at retten til at modtage dagpenge fra og med 2021 er betinget af, at man - incl. danskere - har opholdt sig i Danmark eller et andet EU-land i syv af de seneste otte år. Og dermed sagt, at må man - dansker eller ej - kun arbejde i udenfor EU i et år, hvis man vil sikre sig arbejdsløshedsunderstøttelse efter endt arbejde i udlandet.
Der er ikke noget at sige til, at dette nærmest folkepartisk formuleret optjeningskrav bliver kritiseret ikke mindst i Jyllands-Posten af en række a-kasser og en af dem, der arbejder udenfor EU, den 30-årige Signe Roelsgaard Nielsen. Hun har ellers troligt betalt til sin a-kasse, alt i mens hun har arbejdet i Sierra Leone.
Nu kan de penge være tabt, ligesom hun ikke kan vide sig sikker på sin økonomi, hvis hun kommer hjem og får svært ved at finde et nyt job, hedder det i Jyllands-Posten.
"Noget værre klamp".
Sådan sagde Torben Poulsen, formand for A-Kassernes brancheorganisation Danske A-Kasser, da han kommenterede dette element i den skatteaftale, regeringen og DF har indgået - for aftalen krav om, at man - danskere - skal have opholdt sig i Danmark i syv af de seneste otte år for at kunne få dagpenge.
Dermed vil det altså koste syv års dagpengeret, hvis man arbejder i mere end et år for et udenlandsk firma uden for EU. Det risikerer at underminere dagpengesystemet, lyder kritikken blandt andet ifølge DR Nyheder.
Men - mener Dansk Folkeparti ved dets finansordfører René Christensen - er opholdskravet det stik modsatte af en underminering af dagpengene.
"Det er et værn om fremtidens dagpenge", mener han, skriver DR Nyheder.
DF's og VLAK's mål med det er at hindre, at udlændinge fra lande uden for EU flytter til Danmark og kan få dagpenge, forklarer René Christensen.
- Det er heldigvis ikke noget stort problem i dag. Men det kan det blive, siger René Christensen, der som bekendt for få måneder siden opgav drømmen om at blive borgmester i Guldborgsund Kommune.
Finansministeriet skønner, at 1500 personer - hvor mange af dem, der er "rene" danskere oplyses ikke - vil blive berørt af opholdskravet i et enkelt år.Hvor mange af dem, der ventes at være udlændinge, der er flyttet til Danmark, og hvor mange der ventes at være danskere hjemvendt fra udlandsophold, fremgår ikke, føjer DR Nyheder til.
Opholdskravet bidrager med cirka 200 millioner kroner årligt ud af cirka fem milliarder, skattelettelserne koster.
René Christensen medgiver overfor DR Nyheder, at man nok godt kunne have fundet de penge andetst
eds - og undgå "Noget værre klamp", som formanden for A-Kassernes brancheorganisation Danske A-Kasser kalder det. - Men for os er det vigtigt at værne om de velfærdsydelser, vi har. Så vi ikke i fremtiden skal til at skære i ydelserne, fordi der er for mange, der har adgang til dem, forklarer den tidligere borgmesterkandidat fra Guldborgsund Kommune, René Christensen, det til DR Nyheder.
Forslaget er endnu ikke vedtaget - ogSocialdemokratiets skatteordfører Jesper Petersen (S) kan ikke svare Jyllands-Posten på, om Socialdemokratiet støtter det optjeningsprincip, som indgår i den borgerlige skatteaftale.
Man er kun undtaget fra DF-VLAK-kravet, hvis man uddanner sig i udlandet eller er udstationeret for en dansk virksomhed eller myndighed. Personer, der har gennemført en integrationsgrunduddannelse, er dog også undtaget. (SeniorNyhedernes red.)

Sår tvivl om tvang til pensionsopsparing

Det blev alligevel ikke en del af regeringens pensionsforslag at tvinge danskerne til at spare op til pension, som det ellers oprindeligt var planen. Finansminister Kristian Jensen (V) kan ikke garantere en løsning, skriver Børsen ifølge FinansWatch-dk.
Et af hovedforslagene i regeringens pensionsudspil fra 2017 var, at alle danskere skal spare op til deres egen pension, og gjorde de ikke det, skulle staten tvinge dem til at indbetale mindst to pct. af deres indkomst i pension. Men det forslag er nu taget ud af den aftale, som regeringen indgik med Dansk Folkeparti tirsdag i denne uge, skriver Børsen, fremgår det af FinansWatch.dk.
"Jeg kan ikke love, at der kommer en løsning," siger finansminister Kristian Jensen videre (V) til Børsen. Problemet er ifølge regeringen, at der i dag er omkring 750.000 danskere, der i dag ikke sparer nok op i pension, og dermed risikerer den gruppe at ende som "pensionisternes proletariat," siger finansministeren til Børsen. (FinansWatch.dk)

PFA sætter 2,2 milliarder kroner i kundernes opsparinger

800.000 pensionskunder kan se frem til en ekstra polstring af deres pensionsbeholdning efter endnu et gyldent år for det kundeejede PFA. Landets største pensionsselskab var en smule bedre til at investere kundernes penge i 2017 og sender nu en del af overskuddet til ordningen KundeKapital, som de fleste - men langt fra alle, bl.a. kunder, der er på pension - af selskabets pensionskunder er medlemmer af. Det drejer sig om 2,2 milliarder kroner, som går ind på disse kunders opsparing. Ifølge oplysninger, som DR Nyheder har indhentet fra PFA Pension, betyder det, at en kunde, der har en million kroner på sin pensionsopsparing vil få 8.000 kroner ekstra på kontoen. (DR Nyheder)

Kommuner kunne have givet flere førtidspensioner

Landets kommuner har i lang tid givet lovgivningen skylden for, at kun meget få danskere får tilkendt førtidspension. Den forklaring bliver dog pure afvist af en ny evaluering fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, skriver Fagbladet 3F if'ølge Avisen.dk. Den nye rapport slår fast, at lovens ordlyd ikke én eneste gang har forhindret landets kommuner i at give syge borgere førtidspension, i stedet for trække dem gennem ofte formålsløse jobcenter-forløb.
Meldingen får Susan Hedlund, medlem af beskæftigelsesudvalget i Københavns Kommune for Socialdemokratiet, til at kritisere den vejledning, hun har fået fra forvaltningen og og tidligere beskæftigelsesborgmester i Københavns Kommune, Anna Mee Allerslev:
- Når styrelsen siger, at vi kunne have givet førtidspension i en række sager, så burde vi have fået det at vide. De burde have fortalt os, at mulighederne for at give førtidspension til syge borgere var bedre, siger hun.
Og Cecilia Lonning-Skovgaard, nyindsat beskæftigelsesborgmester fra Venstre, skriver til Fagbladet 3F, at også hun har undret sig over, at Københavns Kommune giver relativt få førtidspensioner sammenlignet med landets øvrige kommuner:
- Det er ingen hemmelighed, at vi tidligere medlemmer af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har undret os over og spurgt ind til, hvorfor der er så stor forskel mellem kommunerne på tildelingen af førtidspension, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard. (Avisen.dk)

LO og FTF er klar til sammenslutning med 1,5 millioner medlemmer

De to hovedorganisationer LO og FTF's hovedbestyrelser stemte fredag for, at de kan lægges sammen til én kæmpe organisation med 1,5 millioner medlemmer. Ja fra de to betyder, at begge organisationer skal holde to parallelle kongresser i Odense fredag den 13. april for at gå videre med planerne om at lægge de to hovedorganisationer sammen. (TV2/Nyhederne)

Danske:

79-årig kvinde til tricktyve: "Det bliver fandme ikke her!"  Se her
Sosu anklaget for at stjæle 100.000 kr. fra 74-årig syg mand  Se her
65-årige Finn ønsker ingen blomster og gravsten, når han dør  Se her
Udviklingshæmmede har reddet 75-årige Preben fra ensomheden  Se her
Frataget ygedagpenge på trods af alvorlig tarmsygdom og 20 daglige toiletbesøg  Se her
Dyster fremskrivning forudser voldsom butiksdød i halvdelen af de danske handelsbyer  Se her
Socialdemokratiet fortryder trusler mod Folkekirkens Nødhjælp  Se her
Syge og handicappede bliver mishandlet af systemet  Se her
Borgmestre: Nej tak til VLAK og DF's nye ghettolove  Se her
Gør det selv: Sådan stopper du Apple fra at sløve din iPhone  Se her

Engelske:

Saudi cleric says women need not wear abaya robe in public  Se her
Spiegel: Brexiteers Are Driving Britain into a Wall  Se her
The 'Mutti' Complex: Why German Politics Can't Move Beyond Merkel  Se her
Trump Is Not America  Se her
‘Human Uber’ – can you think of anything better?  Se her
World’s cartoonists on the week’s events  Se her
I'm a Dreamer: Here is what's happening – video explainer  Se her
Klimt, Schiele - A whirl through Vienna's modernist era, 100 years on  Se her
‘Blissfully unhurried’: Hopping around Germany’s ‘forgotten’ islands  Se her
Savoury and sweet pancake recipes  Se her

EU, UN & Nordiske:

English mass grave contains remains of Danish Viking army  Se her
 Se her
 Se her

FLERE Link nyheder på SeniorNET.dk

10.-12. februar 2018

Find aviserne & bladene her

Til toppen

Nyt regerings-indhug i folkepensionisternes sparsomme indkomster

Ældre må nu ikke alene affinde sig med VLAK-regeringens og Dansk Folkepartis svigt af dem i fire partiers skatteaftale, som de ikke får del af, men også indstille sig på at skulle betale prisen for skandale-salget af Statens Serum Institut.
I hvert fald prøver regeringen at dække det sorte hul i statskassen på 1,3-1,8 milliarder kroner, som opstod efter salget af seruminstitutet, ved at lade de syge ældre betale.
Det Ekstra Bladet, som ifølge Avisen.dk afslører, at ældre - og andre udsatte danskere - kommer til at betale dyrt for salget af vaccine-fabrikken på Statens Serum Institut til den saudi-arabiske sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih.
Rigsrevisionen kom for nylig med en hård kritik af Sundheds- og Ældreministeriet for håndteringen af salget, der kommer til at koste skatteyderne mellem 1,3 og 1,8 milliarder kroner.
Heraf lød underskuddet i forbindelse med salget alene i 2017 på 400 millioner kroner.
Derfor har Sundheds- og Ældreministeriet været på støvsugertur rundt på forskellige konti for at finde penge, som kan hældes i det sorte hul.
Blandt andet har Sundheds- og Ældreministeriet valgt at trække 76 millioner kroner ud fra kontoen 'kommunale forebyggelsesindsats med særligt fokus på ældre medicinske patienter og udsatte grupper'. De penge var ellers ifølge finansloven øremærket til en 'styrket indsats mod overbelægning', som der stadig er store problemer med på landets sygehuse.
De 76 millioner kroner var tiltænkt en forebyggende indsats på kommunalt plan rettet mod ældre og svage, så de oftere kunne undgå indlæggelser og dermed ikke lægge yderligere pres på de overfyldte hospitalsafdelinger.
Og det ærgrer Ældre Sagen, at de nu går tabt.
- Vi synes, at det er rigtig ærgerligt, at den her pulje er gået tabt og ikke er blevet anvendt i kommunerne. Vi ser fortsat et stort behov for at styrke indsatsen over for ældre i forhold til at undgå indlæggelser siger chefkonsulent Mirjana Saabye.
I november sidste år viste en undersøgelse, at syv ud af 10 sygeplejersker stadig oplever massiv overbelægning, og eksempelvis måtte over 3000 patienter i 2017 ligge på gangen eller andre fællesarealer på Region Sjællands seks sygehuse, fordi der ikke var plads. (Avisen.dk)

Halvdelen har kun folkepension og ATP at leve for

Lidt under halvdelen af landets folkepensionister har ingen anden pensionsindtægt end folkepensionen og ATP Livslang Pension. Det fastslås som det første i ATP Koncernens årsrapport for 2017, som fortsætter således:
- Kravene til os i ATP er derfor høje, når vi søger at sikre danskernes økonomiske grundtryghed ved at investere formuen på over 750 mia. kr. bedst muligt.
Men et samlet investeringsafkast i forhold til bonuspotentialet på 29,5 pct. og årlige omkostninger på 0,33 pct. i forhold til formuen gør, at vi kan se tilbage på 2017 som et meget tilfredsstillende år.
Vi har igen i åreet haft et særligt fokus på, hvordan der skabes fornuftige afkast i det nuværende investeringsmiljø præget af lave renter. I 2017 kom en stor del af det høje afkast fra både børsnoterede og unoterede aktier – danske såvel som udenlandske.
Bestyrelsens beslutning om at hæve pensionen for alle ATP’s medlemmer med 1 pct. svarende til 6,4 mia. kr. indebærer, at de gode resultater kommer både nuværende og fremtidige pensionister til gavn. Med vores langsigtede investeringshorisont og tilgang til robust porteføljekonstruktion har vi et godt grundlag for at realværdisikre medlemmernes pensioner, om end vi forventer, at afkastene bliver mere moderate de kommende år
. I 2017 har vi haft et stærkt fokus på at agere som den rollemodel, ATP’s store samfundsansvar forpligter til. Vi har taget skridt til at være mere transparente, hvilket vil forsætte i 2018. Via vores indsats med aktivt ejerskab forsøger vi at skabe gode langsigtede afkast samtidig med, at vi påvirker andre virksomheder til at bidrage til en bæredygtig samfundsudvikling.
For os går ansvarlighed og høje afkast hånd i hånd.
Forvaltningen af over 5 millioner danskeres ATP-pension og udbetalingen af godt 250 mia. kr. til lovregulerede velfærdsydelser og arbejdsmarkedsordninger er komplekse opgaver, der kræver, at vi hver dag yder vores bedste. De gode resultater i 2017 vidner om en dedikeret og kompetent indsats fra alle vores medarbejdere. Danskernes tillid bevarer vi kun ved at fortsætte ad samme målrettede vej. (ATP Koncernens årsrapport for 2017)
Hvad med at sætte ATP til at administrere og fordele statskassens midler - fremfor regering, folketing og statsadministration. Eller i det mindste gøre det til en pligt denne tregrenede overadministration at spørge ATP om råd og vejledning, når det gælder penge til befolkningen og ikke mindst folkepensionister. Ville det ikke være en god ide? (SeniorNyhedernes red.)

Skattelettelser skal komme fra dem, der venter med at gå på folkepension / førtidspension

Dansk Folkeparti og regeringen har forpligtet sig på at bruge milliarder af kroner fra tidligere aftaler på skattelettelser i den nye skattelettelses-aftale, som folkepensionisterne ikke får glæde af.
Parterne har på forhånd fundet 3,5 milliarder kroner sammen.
Og her kan du - ifølge Avisen.dk se, hvor de stammer fra:
JOBREFORM:
I 2015 indførte de fire borgerlige partier et kontanthjælpsloft og en integrationsydelse. Det gav en milliard kroner, som parterne forpligtede sig på at bruge på skattelettelser. De skal målrettes de laveste indkomster, så det bedre kan betale sig at gå fra overførselsindkomst til arbejde.
TILBAGETRÆKNING:
I juni 2017 indgik regeringen og DF "Aftale om flere år på arbejdsmarkedet". Det gav 2,5 milliarder kroner. Det skal være med til at løse det såkaldte samspilsproblem i pensionssystemet, så det bedre kan betale sig at spare op til pension, skriver Avisen.dk.
Med "Aftale om flere år på arbejdsmarkedet" fra sidste år vil/ville den Venstre-Liberal Alliance-Konservative-regering og Dansk Folkeparti "belønne dem, der bliver et par ekstra år på arbejdsmarkedet i stedet for at trække sig tilbage så snart det er muligt". "Derfor bliver det" - ifølge Finansministeriet - "muligt skattefrit at få udbetalt sine efterlønsbidrag, mod at man frasiger sig muligheden for at gå på efterløn".
"Samtidig bliver det mere fleksibelt end i dag at få udbetalt sin folkepension på et senere tidspunkt, hvis man vælger at arbejde efter folkepensionsalderen. Det betyder, at den enkelte selv kan vælge, om den udskudte pension skal udbetales som et engangsbeløb eller over en længere periode".
"Som en del af aftalen ændrer man også bopælskravene for at optjene ret til fuld folkepension, ældrecheck og førtidspension. Fremadrettet skal man have boet 9/10 af perioden fra det fyldte 15. år til folke/førtidspensionsalderen i riget (Danmark, Grønland eller Færøerne) for at have ret til de fulde ydelser", hedder det fra Finansministeriet."

Bet for VLAK og DR: Kun få vil have kontant udbetaling af deres efterløn

Siden nytår har 420.000 personer i efterlønsordningen kunnet trække deres bidrag ud skattefrit. Tilbuddet er en del af regeringens plan om at sikre, at flere bliver længere på arbejdsmarkedet.
Men status er, at det er de færreste, der vælger at få den kontante indsprøjtning til økonomien her og nu
Det viser en rundspørge, DR Sjælland har foretaget hos de a-kasser, der har procentvis flest medlemmer, der betaler til efterlønsordningen - blandt andre pædagogerne, lærerne og metalarbejderne, fremgår det af DR Nyheder.
Hos fagforbundet FOA betaler 64.000 medlemmer til efterlønsordningen, men kun 2.000 har indtil nu valgt at få pengene ud.
Medlemmerne vil hellere have sikkerhed på sigt, end kontanter her og nu, siger Troels Bang, a-kasseleder hos FOA Sydsjælland. (DR Nyheder)

VLAK-regeringen vælger støtte flere børn fremfor flere ældre

Regeringen foretrak groft sagt støtte flere børn fremfor flere ældre for at få skatteaftalen, som folkepensionisterne ikke får noget ud af, med Dansk Folkeparti på plads.
Beskæringen af støtten til flere børn indgik i forslaget om at lægge loft over børnechecken i den tidligere V-regerings 2025-plan - og så igen dagens lys, da VLAK-regeringen spillede ud med sin noget mere ambitiøse skattereform i efteråret. Men i kraft af, at reformen blev knap så ambitiøs, er behovet for et loft over børnepengene ifølge Dansk Folkeparti forsvundet, fremgår det ifølge Avisen.dk af Altinget.dk.
- Hvis man havde lavet den store skattereform, havde man haft behov for de 400 millioner kroner. Men nu da vi kunne nøjes med den lille øvelse, var der ikke længere behov for at kigge på børneydelsen, siger Dansk Folkepartis skatteordfører Dennis Flydtkjær til Altinget.
Regeringens forslag var især rettet mod flygtninge- og indvandrerfamilier med mange børn. Dem ønsker Dansk Folkeparti fortsat at målrette reglerne efter.
Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, bekræfter ligeledes - ifølge Avisen.dk - over for Altinget.dk, at forslaget er taget af bordet.
- Tanken var jo, at de fleste mennesker ville blive kompenseret gennem indkomstskattelettelser. Men efterhånden som skatteudspillet er blevet mindre, kan vi heller ikke kompensere dem i samme grad, så derfor har vi droppet det, siger hun til netmediet. (Avisen.dk)

Danske A-Kasser: Opholdskrav for dagpenge vil også ramme mange danskere

Sammenslutningen i Danske A-Kasser gør nu opmærksom på, at VLAK-regeringens og Dansk folkepartis opholdskrav for dagpenge også vil ramme mange danskere.
Danske A-Kasser skriver således, at ifølge aftalen mellem de fire partier skal man have haft ophold i Danmark, EU eller EØS i 7 ud af de sidste 8 år for at være berettiget til dagpenge.
Kravet indføres for at begrænse udlændinges adgang til dagpengesystemet. Men det vil utilsigtet ramme mange danske statsborgere hårdt, advarer Danske A-kasser.
Derfor beder formanden, Torben Poulsen, indtrængende politikerne tænke sig grundigt om inden man skrider til at indføre opholdskrav i dagpengesystemet:
- Opholdskravet lægger reelt hindringer ud for danskernes muligheder for at søge arbejde ude i verden. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at danskere skal straffes, fordi de tager et job i f.eks. USA eller Australien. Hvis man har været medlem af en dansk a-kasse i 20 år, så vil 13 måneders arbejde i f.eks. Canada betyde, at man først kan blive berettiget til dagpenge igen, når man har opholdt sig i Danmark i 7 år. Er det virkelig det, man politisk ønsker? spørger Torben Poulsen.
- Hvis vi forestiller os en person: Hun har arbejdet og betalt skat og a-kasse i Danmark i 10 år. Hun vælger derefter at arbejde og dygtiggøre sig i Australien i 2 år. Så vender hun hjem til Danmark. Arbejder og betaler skat og a-kasse i nok 6 år, men bliver så fyret pga. hendes arbejdsplads går konkurs. Hun kan ikke få dagpenge. Hun vil stå tilbage med en lang næse, fordi hun ikke opfylder opholdskravet, forklare Torben Poulsen.
- Opholdskravet ligner en hovsaløsning i jagten på at begrænse udlændiges adgang til danske velfærdsydelser. Men er det nu også udlændinge, som man rammer? Nu er aftalen ikke videre præcis, og vi ved ikke, hvordan den skal udmøntes. Generelt bør man undersøge konsekvenser ordentligt, inden man skrider til handling, siger Torben Poulsen, (Danske A-Kasser)

Den 3. alder får en ny 3. alder

Efter mere end et års arbejde lancerer Tænketanken - Den nye 3. alder, som PFA står bag, et samlet bud på, hvordan man sikrer det gode seniorliv frem mod 2040, hvor der bliver markant flere ældre danskere.
Resultatet er blevet en af de største kortlægninger af seniorlivet herhjemme, og hvad der skal gøres fremover. Udviklingen kræver gentænkning af samfundet inden for arbejdsliv, sundhed og boliger, lyder anbefalingerne.
Danskerne lever længere og længere, og om 25 år vil hver fjerde dansker være over 65 år. Nu præsenterer en tænketank for første gang et samlet bud på, hvordan vi i Danmark kan sikre det gode seniorliv fremover i lyset af den seniorrevolution, vi kommer til at opleve.
PFA's Tænketanken - Den nye 3. alder, har siden begyndelsen af 2017 analysereret denne udvikling, og hvad der skal til for, at fremtidens mange seniorer kan få et godt liv i den tredje alder. Resultatet er blevet en af de største kortlægninger i nyere tid af seniorlivet og samfundsudviklingen de kommende årtier samt mere end 30 anbefalinger til, hvordan man skaber rammerne for et godt seniorliv frem mod 2040, når det gælder arbejdsliv, sundhed og boliger.
”Først og fremmest skal vi glæde os over, at vi lever længere. Det er indlysende en meget positiv udvikling. Men hvis vi også i fremtiden skal have et godt liv i den tredje alder, kræver det, at vi gentænker den måde, vi arbejder på, bor på og holder os sunde på. Med tænketankens anbefalinger har vi nu et samlet bud på, hvordan det kan lade sig gøre, og hvilke muligheder ny viden og teknologi giver os. Dem skal vi gribe, for potentialet er enormt. Men vi skal i gang nu,” siger Allan Polack, Group CEO i PFA og næstformand i tænketanken.
Tænketanken har med hjælp fra Instituttet for Fremtidsforskning kortlagt syv centrale udfordringer, som Danmark skal finde svar på for at sikre et godt seniorliv frem mod 2040, og i den forbindelse udviklet fire scenarier for, hvordan Danmark kan udvikle sig i perioden. På den baggrund er tænketanken kommet frem til 33 anbefalinger.
Arbejdslivet er et af de områder, hvor der er størst brug for at gøre op med vanetænkningen og anskue fremtidens arbejdsmarked helt anderledes:
”Nøgleordet er ”cyklusser”. I fremtiden er det de færreste, der vil have én karriere fra uddannelse til pension. De fleste vil i stedet opleve at skulle planlægge efter flere faser og karrierer i arbejdslivet, som formentlig vil være mere forskellige. Nye funktioner, nye arbejdsområder og ny faglighed undervejs – og det vil kræve fleksibilitet og nye modeller for tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet,” siger Claus Kjeldsen, formand for tænketanken og administrerende direktør på Instituttet for Fremtidsforskning. (PFA.dk)

De 33 konkrete anbefalinger til fremtidens udfordringer fra PFA's tænketank

Anbefalingerne fra PFA's Tænketanken - Den nye 3. alder til det gode liv i den tredje alder frem mod 2040 ser således ud:
OVERGANG FRA ARBEJDE TIL PENSIONSTILVÆRELSE
Et godt arbejdsliv i den tredje alder og fleksibilitet i tilbagetrækningen:
1. Fleksible rammer for tilbagetrækning
2. Fleksible delpensionsmodeller
Arbejdsmarked og arbejdsliv
3. Forebyggelse af psykiske lidelser
4. Partnerskaber for bedre trivsel
Iværksætteri og opsparing
5. Investering i iværksætteri
6. Attraktive pensionsordninger for selvstændige
Uddannelse og kompetencer
7. Gentænkning af uddannelsessystemet
8. Livslang læring som pligt for den enkelte
9. Uddannelsesopsparing til karriereskift
BOLIG OG SOCIALE RELATIONER
Nye attraktive boligformer, der matcher borgernes livsfasebehov
10. Flere seniorboligfællesskaber
11. Nye boligformer for seniorer
12. Flere billige lejeboliger til seniorer
13. Rådgivning om boliger
Byudvikling og rammer for fællesskaber
14. Seniorer skal tænkes ind i byrummet
15. Bo- og interessefællesskaber skal styrkes
Øget mobilitet for at mindske ensomhed og styrke økonomi
16. Mobilitetspulje til seniorer
17. Danmark skal gå forrest for brugen af selvkørende biler
18. Flere investeringer i fremtidens infrastruktur
19. Partnerskaber skal udvikle innovative platformsøkonomiske modeller
SUNDHED OG LIVSKVALITET
Forebyggelse og bedre koordinerede sundhedsindsatser
20. Flere kommunale sundhedshuse
21. Teknologi skal understøtte sundhed i eget hjem
22. Bedre udredning og koordinering på tværs af lidelser
23. Udbygning af prioriteringsråd
24. Mål for forebyggelse af livsstilssygdomme skal udbygges
25. Styringsparadigme skal have mere fokus på outcome
Frivillighed, relationer og livskvalitet
26. Bedre muligheder for at udføre frivilligt arbejde
27. Sundhedspersonale skal bidrage til at mindske ensomhed
Velfærdsteknologi og telemedicin
28. Bedre og hurtigere udbredelse af velfærdsteknologi
29. Teknologisk efteruddannelse af sundhedspersonale
Stigende sundhedsomkostninger
30. Øget transparens i sundhedsudgifter
POLITISKE OG SAMFUNDSMÆSSIGE RAMMER
Politiske og samfundsmæssige rammer med indflydelse på det gode liv i den 3. alder
31. Internationale netværk til vidensdeling
32. Fast-track-enhed for udrulning af ny teknologi 33. Skattemæssige udfordringer for deleøkonomien skal undersøges (PFA.dk)

Hvor pengene - de mange milliarder, det vil koste - skal komme fra, siger PFA's Tænketanken - Den nye 3. alder til det gode liv i den tredje alder ikke noget om - selv om det også må have været tydeligt for alle medlemmer af tænketanken, at regeringen og Dansk Folkeparti fortsætter med at stramme og beskære statens udgifter - ogsp til folkepensionister, der jo ikke har fået en krone ud af det skattelettelsesprogram, de fire partier er enige om, og som vil løbe op i mindst fem milliarder kroner. (SeniorNyhedernes red.)

Coop tilbagekalder ris

Coop tilbagekalder X-tra parboiled ris med bedst før datoen 29/05/2019, da de ikke lever op til den sædvanlige kvalitet, oplyser Fødevarestyrelsen. Produktet lugter jordslået og har dårlig smag. Coop råder folk til at levere produktet tilbage til butikken, hvor det er købt, eller at kassere det. (TV2/Nyhederne)

Første restauranter åbner for demensbesøg

I foråret åbner tre restauranter dørene for nye middagsarrangementer for mennesker med demens og deres pårørende.
I Randers har mennesker med demens og deres pårørende i efteråret haft mulighed for at tage på et særligt demensvenlige restaurantbesøg. Arrangementerne var en stor succes, og nu er er tre lokale restauranter godkendt til at være værter for nye arrangementer, skriver Magasinet Pleje og fortsætter:
Det er Randers Kommunes demens-, og frivilligkoordinatorer og Ældre Sagen der står for arrangementerne, og alle samarbejdspartnere glæder sig over, at initiativet kan fortsætte.
- Resultaterne af dette projekt er gået langt udover alle forventninger; der er kun kommet positive tilbagemeldinger fra både arrangører og deltagere, og derfor glæder vi os over, at Ældre Sagen vil give endnu flere par muligheden for en romantisk middag og netværk for dem, der ønsker at møde andre i sammen situation, siger Birgitte Saksø, frivilligkoordinator i Randers Kommune.
For at være vært for et af middagsarrangementerne, skal restauranterne opfylde en række krav fra projektgruppen. Blandt andet skal de tilbyde lukkede lokaler, handicapvenlige indgange og toiletter, og de skal kunne opfylde krav for selve måltidet. Det gør både Skovbakken, Bistroteket og Tronborg i Randers.
De tre restauranter står klar til at modtage pårørende til mennesker med demens og deres kære i særlige demensvenlige rammer, hvor begge ægtefæller kan få en behagelig og lækker middag i selskab med ligesindede og frivillige, der sikrer at middagen forløber planmæssigt. (Magasinet Pleje)

Forskere vil finde frem til den rigtige indretning af plejeboliger for demente.

Eksperter fra Aalborg Universitet (AAU), Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og arkitektvirksomheden Kullegaard er i gang med et forskningsprojekt, der skal generere viden om, hvordan demensramte bedst indretter sig i deres bolig på plejehjem. Projektet hedder 'PACE' og foregår i praksis på to plejehjem, Plejecenter Skovhuset i Hillerød og Ryetbo Plejehjem i Værløse, fremgår det af Magasinet Pleje.
Målet er at skabe mere indgående viden om, hvordan demensramte borgere opretholder en god og tryg hverdag, når de flytter i plejebolig.
'PACE' tager udgangspunkt i big data fra udvalgte velfærdsteknologier, der installeres på to plejehjem. Sammen med observationer af beboere på de udvalgte hjem, skaber det et billede af de ældres færden i deres plejebolig.

Skat advarer om falske mails fra Skat: Forbryderne lokker med tilbagebetaling af moms

En række danskere har i den seneste tid modtaget en mail med et umiddelbart positivt budskab:
»Kære skatteyder. Efter den seneste årlige beregning af din skattemæssige aktivitet, har vi besluttet, at du er berettiget til en tilbagebetaling af moms på DKK 7650,00. Indsend venligst anmodningen om tilbagebetaling af moms og giv os 6-9 dage til at behandle den«. Problemet er imidlertid, at mailen ikke stammer fra Skat, oplyser myndigheden ifølge Jyllands-Posten - på Twitter.
Modtagerne bør slette, lyder opfordringen fra Skat, som føjer til:
Skat aldrig beder om personlige oplysninger eller om, at modtagerne udleverer deres konto- eller betalingskortoplysninger. (Jyllands-Posten)

52-årig kvinde død efter brand i lejlighed

En brand i en lejlighed i Viborg har torsdag aften kostet en 52-årig kvinde livet. Branden opstod i kvindens lejlighed. Årsagen er ukendt, men flere beboere blev evakueret. Det skriver TV Midtvest. (TV2/Nyhederne)

Danske:

FOA: Skattelettelser giver ikke engang råd til en avis  Se her
Plejeforældrene går snart på pension - og hvad så med børnene?  Se her
46-55-årige interesserer sig mest for forsikringer på nettet  Se her
M/K'ere med restancer til det offentlige har ofte negativ formue og lav indkomst  Se her
EU-kommissionen kan nu slukke for sommertiden  Se her
Computerproducenten Lenova trækker 300.000 bærbare computere tilbage  Se her

Engelske:

The European Parliament Wants to Take Away Your Summer Time  Se her
This Android keyboard is designed to boost girls' self-confidence — here's how it works  Se her
Reigning parades: Military showpieces Trump might want to copy - in pictures  Se her
Brexit cracks Europe’s capital markets vision  Se her

EU, UN & Nordiske:

Bliv blive mediepartner for Europa-Parlamentet  Se her
Ny rapport: Norden vokser og er stærk  Se her

FLERE Link nyheder på SeniorNET.dk

9. februar 2018

Find aviserne & bladene her

Til toppen

FORSIDEN SeniorSiderne


Søg på SeniorSiderne:

Index  Sitemap fra FreeFind

SeniorNyhederne opdateres
ikke i weekender og ferier

Fjernsynsprogrammer
Aviser & blade
Find telefonnr.
Benzinpriser
Vejr, veje & trafik
Regionaludsigterne
SeniorNET.dk LinkNyheder

Link News
New Statesman
Newsweek Spiegel Online International
Time

OVERSÆT / Translate ord, sætninger og websider via Google
fra Engelsk til Dansk


Julognytår.dk

SeniorDating

SingleSiderne & SingleNyhederne

Kontakt: prebenbrask@email.dk


Preben Brask Copyright © 1999-2018 af WWW.SENIORINTERNET.DK Seniornyhederne.dk Seniorsiderne.dk WWW.SENIORNET.DK LinkNews.dk LINKNEWSWEEKLY.DK Linknyheder.dk LInknyhederne.dk WWW.SENIORDATING.DK Datingnyhederne.dk Datingsiderne.kd SeniorMøde.dk WWW.SINGLEINTERNET.DK Singlenyhederne.dk Singlesiderne.dk WWW.JULOGNYTÅR.DK (WEBHOTEL: Wannafind)