SeniorSiderne & SeniorNyhederne      

Senior-
Nyhederne
© 50+

Første simple mobiltelefon med skærmlæser til synshandicappede

"Efter det populære MobilTale softwareprogram måtte udgå tilbage i 2012, har det været noget af en udfordring at finde en passende og brugbar mobiltelefon til ældre og synshandicappede. Med MiniVision er problemet løst, og vi lancerer nu den første mobiltelefon med indbygget skærmlæser som samtidig er utrolig simpel. Det er en fantastisk mobiltelefon til ældre og synsbesværede borgere, som gerne vil bibeholde kontakten til familie og venner, siger Johannes Nørgaard, Svagsynsansvarlig hos den danske forhandler, Instrulog A/S, hedder det i en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Mobiltelefonen, MiniVision, er med sit simple og brugervenlige design i form af fysiske taster med gode, taktile mellemrum rettet specifikt mod den ældre del af befolkningen, samt borgere med synsproblemer. Dette gør MiniVision til det oplagte valg for rigtig mange mennesker.
"Vi har mange blinde og svagsynede der besøger vores showroom for at teste vores elektroniske hjælpemidler. Nogle borgere har meget specifikke udfordringer i forbindelse med eksempelvis uddannelse eller arbejde, andre efterspørger et hjælpemiddel til at lette hverdagens gøremål og sociale samvær med andre. En mobiltelefon som MiniVision er relevant for alle ældre og svagsynede eller blinde - simpelthen fordi mobiltelefonen er blevet en uundværlig ting i vores hverdag. Jeg er ikke i tvivl om, at MiniVision med sit simple og brugervenlige design vil kunne gøre livet nemmere for rigtig mange borgere" siger Johannes Nørgaard.
Med den indbyggede skærmlæser har man mulighed for at få læst beskeder højt, og derudover har man sikret, at menuen er let og overskuelig med et begrænset antal funktioner, der udover opkald og SMS, blandt andet inkluderer en alarm, en kalender, FM Radio og nødopkald. Batteriet yder 300 timer med mobilen på standby eller 7 timers tale. Man skal derfor ikke bekymre sig om at oplade MiniVision hver dag.
MiniVision koster 2.960 kr. ekskl. moms og forhandles herhjemme af Instrulog.
De tekniske specifikationer for MiniVision er:
MiniVision måler 124 mm x 51 mm x 13 mm og vejer kun ca. 100 gram. Den er baseret på Android og har en 2,4 tommer skærm. Den har en indbygget Dual Core Cortex A7 processor med op til 1,0 GHz, Qualcomm Snapdragon 250 samt 512 MB RAM og 4 GB FLASH. Den understøtter micro SD-kort op til 32 GB. MiniVision understøtter 4G, 3G samt 2G, har indbygget WiFi og Bluetooth (4.1 protokol). Den anvender et Nano SIM-kort. Der kan tilsluttes medfølgende hovedtelefoner via JACK 3,5-porten. (Pressemeddelelse leveret af Via Ritzau)

AP Pension køber Skandia Danmarks 118.000 kunder

AP Pension køber det svensk-ejede pensionsselskab Skandias danske aktiviteter for lidt over 1 milliard kr., skriver Insidebusiness ifølge FinansWatch
Skandia Danmark har forvaltet godt 32 milliarder kroner og har 118.000 kunder, mens AP Pension har omkring 100 milliarder kroner under forvaltning og 317.000 kunder.
Der er AP Pensions tanke, at kunderne i Skandia skal over på dets pensionspalette. (FinansWatch)

Lederskifte i Danske Ældreråd

Sekretariatsleder Marianne Lundsgaard har efter 20 år som sekretariatsleder i Danske Ældreråd valgt at trappe ned og indgået en seniorordning uden ledelsesansvar og med færre arbejdstimer.
Marianne Lundsgaard, der er 63 år, magister i kultursociologi og har en master i offentlig forvaltning og socialt iværksætteri, forbliver i Danske Ældreråd som seniorkonsulent.
Det bliver Trine Toftgaard Lund, der overtager stillingen som sekretariatschef for Danske Ældrerå efter Marianne Lundsgaardd.
Trine Toftgaard Lund er 41 år, kandidat i Statskundskab og kommer fra en stilling som kontorchef for ældreområdet i Sundheds- og Ældreministeriet.
Hun har beskæftiget sig med social-, ældre- og sundhedspolitik gennem de seneste 15 år. Hun har arbejdet i Socialministeriet, været udvalgssekretær for Folketingets Socialudvalg, sekretariatsleder for Hjemmehjælpskommissionen og har siden 2015 været kontorchef for ældreområdet i Sundheds- og Ældreministeriet.
Danske Ældreråds landsformand Erik Stagsted udtaler:
”I de 10 år jeg har haft med Danske Ældreråd at gøre, har ældrerådenes arbejde altid været synonymt med Marianne Lundsgaards store viden og indsigt på området. I formandsskabet var vi derfor også optaget af, at vi skulle skulle finde en afløser for Marianne, som kunne fylde hendes sko ud. Heldigvis var Trine Toftgaard Lunds ansøgning iblandt de 80 ansøgninger vi modtog, og efter to ansættelsessamtaler var der ingen tvivl, Trine havde alle de kvaliteter, vi efterspurgte. Jeg glæder mig til samarbejdet med Trine, som jeg kender godt fra mine møder i Ældreministeriet, hvor hun altid var en loyal embedsmand for Ældreminister Thyra Frank.” (Danske Ældreråd)

Jordbæryoghurt fra Føtex og Bilka trukket tilbage

1260 pakker med fire små jordbæryoghurter er blevet tilbagekaldt i supermarkedskæder over hele landet, fremgår det af Avisen.dk, som oplyser: Produktet indeholder 125 gram yoghurt, men det kan også indeholde røde plastikstykker, derfor tilbagekalder Danone Danmark partiet. Yoghurterne står på hylderne i Føtex og Bilka over hele landet. Varen, der er tale om, har bedst-før-dato 16. august 2018. Så man bør kigge på det med småt, hvis man er på udkig efter jordbæryoghurter, der hedder Activia jordbæryoghurt. (Avisen.dk)

LinkNyhederne

DANSKE:

PostNord tvinger hund til at kvittere for pakke - jo, det er sandt!  Læs

Stor mangel på permanente lejeboliger i København  Læs

61-årig, som fik teltpløk i halsen, er død  Læs

Amerikansk tv-vært på Fox News i dirrende angreb på Danmark  Læs

Finansminister Kristian Jensen (V) om tv-værten: Hun skal ikke pisse på Danmark  Læs

Lovsjusk hastes igennem i sommerferien  Læs

Et flertal af de britiske vælgere vil nu blive i EU  Læs

ENGELSKE:

Veganism may be unsustainable in the future  Read

Nine best destinations for the ultimate ethical animal experiences - pictures  Read

Video: Bride wades up the aisle during flood  Read

Film: From Birth of a Nation to BlacKkKlansman - Hollywood’s complex relationship with the KKK  Read

Recipe: Four favourite  Read


Flere Linknyheder på SeniorNET.dk

14. august 2018

Find aviserne & bladene her

Til toppen

Dyrt at bo i seniorbofællesskaber, men nu er der måske en løsning på vej

Ifølge undersøgelser fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) kan ca. 80.000 ældre se sig selv flytte i et seniorbofællesskab inden for de næste fem år. Men i 2017 er der kun knap 7.000 boliger fordelt på ca. 300 seniorbofællesskaber - og der er ventelister alle steder.
Samtidig spænder økonomien ben for mange andre, der gerne vil bo i et seniorbofællesskab - for godt halvdelen af de nuværende seniorbofællesskaber består af ejer- eller andelsboliger, som kræver flere millioner på kontoen at komme i nærheden af. Og i fællesskaber, der består af almene lejeboliger, skal man have 20.00-30.000 kr. til indskud og 5.000-8.000 kr. til husleje, el, vand og varme hver måned.
Det er simpelthen ikke alle, der har råd til en seniorbolig, fremgår det af Bolius - Boligejernes Videcenter, som ejes af Realdania, og som skriver:
Derfor er Realdania i samarbejde med pensionsselskaberne PKA, PFA og Pension Danmark samt almene boligselskaber ved at bygge flere nye seniorbofællesskaber. Foreløbig sker det i Valby og Køge, og på sigt skal det også ske i bl.a. Horsens og Aalborg.
- Vi ved, at vi får flere og flere seniorer over de næste mange år. Og vi ved, at risikoen for ensomhed stiger med alderen, og at den er størst blandt de økonomisk dårligst stillede ældre, siger programchef i Realdania, Per Schulze og fortsætter: - Når vi holder det op imod, at folk, der bor i seniorfællesskaber, fortæller om stor livskvalitet, må vi antage, at fællesskaberne kan være med til at modvirke ensomhed. Og at flere seniorfællesskaber vil kunne gavne både den enkelte og samfundet i et længere perspektiv.
De nye seniorbofællesskaber består udelukkende af lejeboliger, og huslejen i 10 procent af dem skal kunne betales af folk, der kun har en almindelig folkepension.
- For at komme ned på en billig leje, må vi skrue på kvadratmeterne. Men vi tror på, at det vil fungere godt med relativt små boliger, når man samtidig får adgang til mange fællesarealer som storkøkken, bibliotek, vaskerum og grønne områder, siger Per Schulze.
Arne Rolighed, næstformand i Danske Seniorer, tidligere sundhedsminister og direktør for Kræftens Bekæmpelse, synes godt om de nye tanker, fordi han er enig i, at økonomi kan forhindre flere ældre i at flytte i seniorbofællesskab.
- Især for de ældre, der vil flytte fra land til by, kan det være svært. Hvis de overhovedet kan få deres bolig solgt, vil det være til en lavere pris, end de kan købe for inde i byerne, siger Arne Rolighed.
Den tidlige socialdemokratiske sundhedsminister mener, at flere af de eksisterende seniorbofællesskaber allerede beviser, at de økonomisk betaler sig.
- I seniorbofællesskabet Sonnesgården i Aarhus (lokalforening under Danske Seniorer, Bolius red.) har vi erfaret, at når man møder folk på fællesområdet, i fælleshuset og til fællesaktiviteter, giver det livskvalitet, tryghed og socialt fællesskab. Det slår over i ansvar for hinanden i en grad, så det har betydning for deres behov for pleje udefra. Man hjælper automatisk hinanden med at rulle en støttestrømpe på eller handle ind i stedet for at ringe til hjemmehjælpen. Og indtil for nylig var der ingen, der var endt på plejehjem. De bor der, til de dør eller kommer på hospice, fortæller Arne Rolighed.
I Realdania er man meget opmærksom på, at det er en svær opgave at få fat i de mest udsatte og ensomme ældre, og at der ikke kun findes en løsning.
- Men lige nu er der ikke mulighed for, at alle kan flytte ind i et seniorbofællesskab, hvis de gerne vil. Det tilbud vil vi gerne skabe, og så er det klart, vi må følge nøje med i, hvem der ender med at efterspørge tilbuddet. Parallelt med, at vi sætter gang i byggerierne, sætter vi også gang i en formidlingskampagne, der har fokus på, at seniorbofællesskaber er en god måde at få et nyt fællesskab på, hvis man er ensom eller ikke har så meget familie. Det håber vi kan være med til at åbne flere folks øjne for muligheden, siger Per Schulze.
Han mener, der er større chance for at samle ældre fra flere forskellige sociale samfundslag med projektets lejeboligfællesskaber, end i de private andels- og ejerfællesskaber.
- I de bofællesskaber, hvor folk selv finder sammen og bygger sammen, er de ofte meget ens, også økonomisk. I vores projekt kortslutter vi økonomien og samler folk fra flere lag. Derudover lægger vi op til interaktion med omgivelserne i de nye fællesskaber. Vi skaber rammerne for, at man fx kan åbne sine værksteder eller festlokaler op. På den måde kan man også mødes på tværs af alder og segmenter, siger programchefen i Realdania. (Bolius)

Hvad koster det at bo i bofællesskab i dag?

Bolius - Boligejernes Videcenter, som ejes af Realdania, bringer tre eksempler på, hvad det koster at bo i et bofællesskab i dag - et med almene lejeboliger, et andelsboliger og et med ejerboliger:
Seniorbofællesskabet Strandhusene, Haderslev (almene lejeboliger lige op til fjord): Husleje: 5.413-6.780 kr. om måneden afhængig af størrelse. Indskud: 27.220-36.161 kr. Aconto-forbrug: 600-660 kr.
Seniorbofællesskabet Lyngvang, Lyngby (andelsboliger): Husleje: 5.481-8.158 kr. om måneden afhængig af størrelse. Indskud/andelsværdi på 1,232.288-1,924.215 millioner kr. Herudover eget forbrug.
Seniorbofællesskabet Egebakken, Fredensborg (ejerboliger): Prisen afhænger af størrelse og markedspris. De sidste huse blev solgt til 3,5-4,2 millioner. kr. 1.000 kr. per måned til drift af fælles faciliteter
Kilderne er fra www.egebakken.dk, www.lyngvang.dk og www.hab-bolig.dk (Bolius)

Tag til genmæle mod vore Trump'er

Amerikanske aviser tager nu i samlet flok til genmæle efter Donal Trumps seneste angreb på pressen - og gentagne beskyldninger om at bringe "Fake News" - falske nyheder, fordi han mener, at at han er blevet behandlet uretfærdigt.
Flere af aviser finder, at det nu er tid til at vise fælles front mod USA's politiske leder. Derfor har avisen Boston Globe taget initiativ til en koordineret indsats mod præsidenten.
Den opfordrer simpelthen alle chefredaktører til at bruge avisernes lederspalte torsdag den 16. august til at tage afstand fra den "beskidte krig mod den frie presse". - Vi er ikke folkets fjende, siger den ansvarshavende chefredaktør for Boston Globe Marjorie Pritchard i en udtalelse med henvisning til, at præsidenten tidligere har beskyldt medierne for netop at være det, fremgår det af TV2/Nyhederne.
Masser af medier har allerede tilsluttet sig ideen. Dertil kommer, at flere store pressesammenslutninger støtter op om initiativet og opfordrer deres medlemmer til at følge trop på tværs af politik og partiskel.
Det var tilsyneladende præsident Trumps seneste udtalelser om pressen, som i sidste uge fik bægeret til at flyde over. Trump og den tidligere Playboy-model Karen McDougal, skriver TV2/Nyhederne og fortæller:
Under et politisk stævne i Wilkes-Barre, Pennsylvania, den 2. august, kaldte præsidenten medierne "falske, falske, ulækre nyheder".
- Hvad skete der dog med en frie presse? Hvad skete der dog med ærlig journalistik?, spurgte præsidenten retorisk under sin tale, mens han pegede på de fremmødte journalister, der dækkede mødet. - De rapporterer ikke. De opfinder bare historier, fortsatte Donald Trump med at konstatere.
Boston Globe udtrykker håb om, at "krigen på ord" mod præsidenten vil gøre indtryk på den amerikanske befolkning.
- Jeg håber, det vil få læserne til at indse, at et angreb på ytringsfriheden er uacceptabelt. Vi er en fri og uafhængig presse, det er en af de mest ufravigelige principper, som er slået fast i forfatningen, siger Marjorie Pritchard. (TV2/Nyhederne)
SeniorNyhederne håber, at også danske aviser vil følge opfordringen- både med en amerikansk og dansk vinkel - forvi har også mange, men mindre Donald Trump'er, der fører en mere eller mindre beskidte krig mod den frie presse - som i Skive, hvor en fungerende borgmester fra Socialdemokratiet har fået økonomiudvalgsmedlemmer, herunder tilsyneladende også formanden for Skive Folkeblad, til at boykotte en af den radikale avis' journlister!!! (SeniorNyhedernes red.)

Brutalt gaderøveri mod 81-årig kvinde

Københavns Vestegns Politi efterlyser en ung mand, som torsdag klokken 16:05 stod bag et brutalt gaderøveri mod en 81-årig kvinde på Mørkhøjvej i Søborg, skriver Lokalavisen.dk og oplyser, at her henvendte gerningsmanden sig først til den 81-årige kvinde, og efterfølgende skubbede han hende, så hun mistede grebet om sine ting. Manden kunne derfor stikke af med hendes taske med personlige effekter, nøgler og mobiltelefon. Gerningsmanden beskrives som: Mellemøstlig af udseende, 19-21 år, 175-180 centimeter høj. Han var brun i huden, havde krøllet hår, talte dansk og var iført en blå/grøn ternet skjorte, beigefarvet shorts og sneakers. Københavns Vestegns Politi modtager gerne oplysninger fra vidner eller andre i sagen, som har set noget mistænkeligt omkring gerningstidspunktet. (Lokalavisen.dk)

To typer af dressinger tilbagekaldes

Orkla Foods Danmark A/S tilbagekalder to typer af dressinger, da der er konstateret vækst af mælkesyrebakterier og dermed risiko for uønsket luftudvikling (bombage) i produkterne. Det drejer sig om Bähncke Karry Dressing. Nettoindhold: 900 gram. Bedst før dato: 26/11/2018. Og om AH Creme Fraiche Dressing. Nettoindhold: 825 gram. Bedst før dato: 11/12/2018. (Fødevarestyrelsen)

LinkNyhederne

DANSKE:

Fleksjobber frataget erstatning af pensionsselskab  Læs

Politikerne bruger alt for meget tid på de velstillede  Læs

De rigtige naturkatastrofer i Kongeriget rager os ikke  Læs

Alvorligt syg 57-årig tvinges i job 15 minutter om ugen  Læs

Roundup-producenten skal betale 1,9 milliarder kr. til kræftsyg mand  Læs

Landbrug & Fødevarer ser ikke problemer ved at bruge Roundup  Læs

FAKTA: De nuværende klimaforandringer er menneskeskabte!  Læs

Hvor overrasker det så ikke: Dansk Folkeparti tror ikke på menneskeskabte klimaforandringer  Læs

Digitale medier ødelægger hjernen og gør vores børn syge  Læs

Beskæftigelsesministeriet vildleder fortsat om reform af førtidspension  Læs

Nu vil et flertal af briterne alligevel blive i EU  Læs

Vi har flere ledige hænder end øjet ser  Læs

 Læs

ENGELSKE:

Michael Moore: FAHRENHEIT 11/9 World Premiere - Watch Trailer Video  Read

Baby squirrel chases man so relentlessly he calls police - pictures  Read

Salt Might Not Be as Bad for You as Previously Thought  Read

World’s cartoonists on this week’s events  Read

Video: Could Beirut soon become the new Cat capital of the Middle East?  Read

Travel: Great Danes - The Denmark of Hamlet and Karen Blixen  Read

Norwegian 71-yr-old in naked protest against cruise ships  Læs/read


Flere Linknyheder på SeniorNET.dk

13. august 2018

Find aviserne & bladene her

Til toppen

Vore demente hænges atter ud som voldelige

Nu hænges demente atter ud som voldelige - det er en historien som kommer næsten hvert kvartal, når der arbejdsmæssigt som efter en ferie ikke er andre lettilgængelige "nyheder" at tage fat på, og der dukker en færdigskrevet pressemeddelelse op.
Det er en anklage, som formelt kommer fra FOA - via ritzau til AvisenDanmark, derefter Politiken og videre til mange andre steder og ikke mindst og kort på tv og i radio, så der blot høres dette: "Flere ansatte i ældreplejen udsættes for vold af demente".
Uden et ord om årsagerne og mulighederne - hvis det kan kaldes vold - for at forebygge udfald mod personale o.s.v... som først og fremmest skyldes mangel på kvalificeret arbejdskraft.
Derfor sidder lyttere og seere tilbage med den opfattelse, at demente - vel at mærke alle demente - er voldelige (og tænker måske, at sådan nogle skulle anbringes bag tremmer og fodres gennem en lem!)
AvisenDanmarks historie er dog ikke meget bedre. Den indledes - fremgår det af Politiken - således:
"Bid, fysiske slag eller trusler om vold er dagligdag i arbejdet med demente.
Hver tredje ansatte i ældreplejen er således udsat for vold eller trusler om vold fra demente mindst én gang om måneden."
Det viser en opgørelse lavet af FOA blandt social- og sundhedspersonale i hjemmeplejen og på plejehjem, skriver Avisen Danmark, som har den oprindelige historie fra ritzau.
Antallet af plejere, der er udsat for vold og trusler om vold af demente, er stigende, siger arbejdsmiljøkonsulent Charlotte Bredal fra FOA til avisen.
»Vi kan konstatere, at antallet af demente er voldsomt stigende. Det er fuldstændig uholdbart. Vi ser et rekrutteringsproblem, og vi vil også gerne have medarbejdere, der har lyst til at blive i faget«. »Men det kræver, at de har nogle ordentlige betingelser at arbejde under. Det er en kæmpe udfordring«, fortæller hun til AvisenDamark.
Men der smøres endnu mere goft på:
En af dem, som har oplevet volden på egen krop (og det passer ikke helt som beskrevet, når man læser videre. SeniorNyhedernes red.), er 33-årige Heidi Møller Madsen, der i syv år har arbejdet i ældreplejen.
Hun blev TRUET med et baseballbat, da hun under et almindeligt rutinebesøg hos en dement havde glemt at tage sin jakke med Sønderborg Kommune-logoet på.
»Mit hjerte hamrede helt vildt, da han kørte battet op ad min arm og op til hovedet. Jeg skulle bare væk derfra«, siger hun til avisen Danmark.
Episoden i Sønderborg er ikke første gang, at Heidi Møller Madsen er blevet truet i forbindelse med sit arbejde med demente.
»Man pakker bare truslen væk. Til sidst er man ligeglad. Jeg tror, at det er en tilstand i vores fag, at man lærer at lægge låg på sine egne følelser«, siger hun til AvisenDamark.
Ingen af nyhedsmedierne ulejliger sig med at undersøge påstanden som f.eks. ved at spørge pårørende - og FOA gør heller ikke noget for at få det rette billede frem.
Og de demente spørges slet ikke - og hvorfor egentlig ikke - for det er en alvorlig påstand at rejse mod så mange mennesker: At demente er voldelige! (SeniorNyhederne og Demensven)

Professor: Demente bør ikke stemples som voldelige

Udadreagerende demente er ikke voldelige - for deres handlinger er ikke bevidste, mener professor ifølge ritzau/Kristeligt Dagblad, som følger op på "nyheden"/"historien" om, at "flere personer i ældreplejen udsættes for vold af demente i form af bid, slag eller trusler", en opgørelse fra Fagforbundet FOA, der hovedsageligt repræsenterer ansatte i kommuner og regioner, "viser".
Men vold er det forkerte ord at bruge om udadreagerende dementes handlinger. Det mener Gunhild Waldemar, professor i neurologi, stifter og leder af Nationalt Videnscenter for Demens.
- Jeg bliver så trist til mode, når jeg læser, at der bliver flere demente og derfor også flere voldelige. Vold insinuerer, at det er noget vedkommende gør med vilje eller bevidst, siger hun.
Hver tredje ansatte i ældreplejen er - i henhold til Fagborbundet FOA's oplysninger udsat for vold eller trusler om vold fra demente mindst én gang om måneden ifølge FOA. Overgrebene mod personalet kan have karakter af alt fra bid, niv, og spyt til fysiske slag eller trusler om vold, hedder det.
Spørgsmål fra ritzau: Hvis det opleves som vold, er det så ikke reelt nok at kalde det vold?
- Hvis man oplever det som vold, er det ofte, fordi man ikke forstår baggrunden for det, svarer Gunhild Waldemar.
- Vi har at gøre med personer som er totalt syge og afhængige af personer omkring dem. De forstår ikke, hvad der foregår omkring dem, så jeg synes ikke, at vold er det rigtige ord at bruge.
- Jeg synes, at man kan sige, at de her personer er forstyrrede i deres adfærd. Det er jo et symptom på, at der er noget galt, ligesom smerter eller mavepine er, siger hun til ritzau.
Ifølge professoren er det derfor vigtigt, at demente ældre mødes af personale, der har den rette uddannelse, og at der ikke er for stor udskiftning. (og kan gøre de rigtige iagtagelse og handle rigtigt. SeniorNyhedernes red.)
- Det er jo rigtigt, at som led i en demenssygdom – særligt i de sene faser, hvor hjernen er meget, meget syg – kan der opstå uhensigtsmæssig adfærd og aggressivitet, siger Gunhild Waldemar.
Hos FOA er man enig i, at ordet vold kan være problematisk i sammenhæng med demente, men fagforbundet har svært ved at se en løsning.
- Jeg ved ikke helt, hvad man ellers skulle kalde det. Vi har også spekuleret over det, siger sektorformand for social og sundhed i FOA Torben Klitmøller Hollmann.
- Lovgivningen er sådan indrettet, at hvis en dement borger slår en ansat, så er man nødt til at politianmelde det med det samme, hvis man vil have erstatning. Jeg tror blandt andet, at det er derfra ordet vold kommer.
FOA er - føjer ritzau til - en del af Demensalliancen, hvor man blandt andet arbejder for et kompetenceløft af medarbejderne. (ritzau og Kristeligt Dagblad)
"Man" og kommunerne arbejder vel også på at få indrettet demensboligerne rigtigt - eller hvad? Der er ellers nok at tage fat på:
"Ældre Sagen arbejder for, at alle plejeboliger bliver indrettet, så de passer til mennesker med demens.
Det vil blandt andet sige, at der er klare farveforskelle på døre og vægge, ensfarvede, lyse gulve og piktogrammer, som kan hjælpe demensramte til at finde rundt.
Der findes omkring 46.000 plejeboliger og plejehjemspladser i Danmark. Kun cirka 6000 af dem er indrettet til mennesker med demens, ifølge Danmarks Statistik. Det er et problem, fordi demensramte har andre behov end mennesker uden sygdommen.
Tilgodeses behovene ikke, skaber det utryghed og dårlige rammer for den syge, for de andre beboere og for plejepersonalet. Antallet af demensramte stiger, så problemet er voksende." (Aeldresagen.dk)
Og endnu mere uddannelse af plejepersonalet - og selvfølgelig at få fat på personale med et plejegen, der ikke tilkalder Arbejdstilsynet og anmelder patienter til politiet, når demente bliver forskrækkede og griber et baseballbat, fordi entredøren pludselig bliver bliver åbnet lige efter, at de har sagt farvel til Heidi'erne og troet, at de ikke kom tilbage før næste morgen!!!
For som Ældre Sagen skriver: "Overvågning af mennesker med demens altid ske på den mindst indgribende måde." Og det er særdeles indgribende, når den for natten lukkede entredør pludselig bliver åbnet udefra - uden at der er ringet på. (SeniorNyhederne og Demensven)

LinkNyhederne

DANSKE:

Nu anklages patienter, herunder demente, også for vold og trusler  Læs

Ruth på 90 gør selv rent: Får kun hjemmehjælp hver tredje uge  Læs

Stadigt flere ældre bor året rundt i sommerhus  Læs

Stormen aflyser tog i Jylland  Læs

Falske nyheder fulgte skovbrande  Læs

Karen Blixen Museet truet af lukning  Læs

Solceller kan dække 70 procent af Danmarks energibehov  Læs

200.000 fede natsværmere invaderer Danmark  Læs

ENGELSKE:

Open EU to African goods would help reduce migration  Read

Want to Fight Climate Change? Look in Your Fridge  Read

Video: Cattle swarm water truck in drought  Read

Video: Pony joins cyclists during Tour de Poland  Read

Travel: Europe's best ice-cream parlours  Read

Recipe: Drunken pasta?! Cook your pasta in red wine — you won't regret it  Read

Danes among world’s most influential tech players  Læs/read

Nordic and Baltic farmers urgently need EU support  Læs/read


Flere Linknyheder på SeniorNET.dk

10. august 2018

Find aviserne & bladene her

Til toppen

Katastrofe under opsejling?

Efterhånden tyder meget på, at vi har undervurderet klimaændringerne og derfor ikke gjort særlig meget for at forebygge dem - og det kan betyde, at der er en katastrofe under opsejling over hele verden.
Beviset kan komme, hvis efteråret og vinteren ikke bringer den nedbør af regn og sne, som de to årstider plejer at have med sig - og så er vi på røven.
På den sydlige halvdel af kloden står de allerede med beviset. I Australien, som i øjeblikket er inde i vinterhalvåret, hvor det var forventet, at regnen ville strømme ned og give den tørkeramte jord væde til afgrøder og kreaturer, er det våde vejr udeblevet - og derfor har den australske delstat New South Wales (NSW), som blandt andet huser storbyen Sydney, og som er dobbelt så stor som Tyskland og den mest folkerige af Australiens stater, officielt erklæret i tørke
. Og landmændene mere end frygter for deres afgrøder, ligesom at de ikke kan fodre deres dyr på grund af den nærmest totale mangel på vand.
- 100 procent af NSW er nu påvirket af tørken. Næsten en fjerdedel betegnes som intens tørke, oplyser statens landbrugsministerium ifølge Avisen.dk til nyhedsbureauet dpa, som skriver:
Selv om kalenderen i Australien viser, at det er midt om vinteren, så er der blevet registreret under ti millimeter regn i den vestlige, nordvestlige og centrale del af NSW den seneste måned.
- Det her er virkelig hårdt, siger den ansvarlige minister i delstaten, Niall Blair.
Og landets premierminister, Malcolm Turnbull, som har bebudet en hjælpepakke på 190 millioner australske dollar - cirka 907 millioner kroner - til landmændene i NSW, supplerer med bemærkningen "situationen for de tørkeramte landmænd tragisk.
Mange andre australske landmænd er allerede blevet tvunget til at sælge deres kvæg, fordi de ikke længere kan fodre dem og give dem vand.
En af de kriseramte landmænd er Danny Stork, som avler kvæg i Glen Oak 180 kilometer nord for Sydney. Han har kun 20 høballer tilbage til sine 100 køer og er nu begyndt at fodre dem i rationer i håb om, at vintertørken meget snart slutter.
Men slutter tørken ikke - hvilket vejrudsigten ikke tyder på - så vil han løbe tør for foder og vand inden for få uger. Det vil tvinge ham til at sende hele sin besætning på slagteriet, fremgår det af Avisen.dk. (SeniorNyhederne)

Demente og pårørende kan også få besøgsvenner

Alle kan få en Besøgsven. Også demente og ikke mindst deres pårørende. Det er gratis, og hvis det er dig, det drejer sig om, behøver du ikke at være medlem af Ældre Sagen.
Besøgsvennerne giver pårørende et åndehul. For det kan være opslidende for en pårørende at se sin ægtefælle, far eller mor blive dårligere og dårligere af sin demens. Og besøgsvennerne har naturligvis tavshedspligt, fremgår det af Aeldresagen.dk, som skriver:
Ældre Sagens lokale frivillige er klar til at yde omsorg og rådgivning til dig, der har brug for medmenneskelig kontakt og støtte. Mange mennesker oplever med alderen, at venner og familie falder fra og at helbred og mobilitet ikke er, hvad det har været. Derfor kan der opstå behov for at få nye venner, at deltage i aktiviteter, at få social støtte eller praktisk hjælp. Ældre Sagens frivillige har fokus på den kendsgerning, at alle mennesker har behov for en god og menneskelig kontakt.
Derfor giver Ældre Sagens besøgsvenner gerne en håndsrækning til mennesker, som ønsker kontakt til en enkelt frivillig, eller til mennesker, som ønsker en hjælpende hånd til selv at komme ud og være sammen med andre.
Ældre Sagens besøgsvenner tilbyder aktiviteter, social støtte, praktisk hjælp og medmenneskelig kontakt.
Ældre Sagens frivillige besøgsvenner tilbyder at give dig en pause og et tiltrængt åndehul.
Besøgsvennerne tilbyder at være i hjemmet, så du får mulighed for at gå ærinder, møde venner eller gå til en fritidsinteresse.
Frivillige besøgsvenner er sammen med den demensramte og hyggesnakker, går ture eller hvad der nu passer bedst.
Derudover kan besøgsvennen også fungere som bisidder og personlig støtte for de pårørende. (Aeldresagen.dk)

Bilist overså ældre fodgænger og kørte hende ned

En 74-årig kvinde blev onsdag aften kørt ned på Solvejen i Saltum. Hun blev kørt ned bagfra af en personbil, der overså hende, mens hun gik på vejen, skriver Nordjyske og fortsætter:
Den påkørte kvinde blev kørt til sygehuset med skader i hovedet. Vagtchef Poul Badsberg fra Nordjyllands Politi fortæller, at kvinden var ved bevidsthed, da hun blev sendt af sted i ambulancen, og formentlig er uden for livsfare - men præcist hvor alvorligt, hun er kvæstet, vidste politiet ikke onsdag aften.
Det var en 66-årig kvinde fra Skovlunde, der kørte bilen. (Nordjyske.dk)

Økologisk boghvedemel tilbagekaldes

NatureSource tilbagekalder et parti økologisk boghvedemel, da der er konstateret et for højt indhold af svampegiften Ochratoxin A. Det drejer sig om Organic buckwheat flour (økologisk boghvedemel). Nettovægt: 375 g. Bedst før dato: 25/10/2019 (står i toppen af æsken). Producent: Clearspring. Den økologiske boghvedemel er solgt i Helsam, Inco København, Mad og Vin, Matas, Økologisk Supermarked og Tønder Helse (Fødevarestyrelsen)

LinkNyhederne

DANSKE:

Dansk hedebølge tager livet af flere ældre  Læs

250 flere dødsfald end normalt  Læs

Landbruget er ramt af tørkekrise: Hvad skal vi så dyrke?  Læs

Landbruget indkaldt til krisemøde om tørken  Læs

Druknede storbyer og afsvedne ørkener: Sådan ser filmens dommedagsprofetier ud i virkeligheden  Læs

Vil DF og V bage rævekager?  Læs

Blå partier hiver og flår i regioner - i et abespil  Læs

Astronomer har opdaget kæmpeplanet 12 gange større end Jupiter  Læs

Varmen kan tage livet af bilbatterierne, så de går døde til vinter  Læs

Blachman's nye med-dommere i X Factor  Læs

ENGELSKE:

Hothouse Earth could soon be unavoidable  Read

Warmest July in times of record on the North Calotte  Read

Pictures: Australia's drought seen from the air  Read

Video: Hailstorm kills two animals and injures 14 people at a zoo  Read

Video: 'Firenado' spotted by firefighters  Read

Recipe: Best mashed potatoes in the world  Read

EU official proposed covering up wifi portal flaw  Læs/read


Flere Linknyheder på SeniorNET.dk

9. august 2018

Find aviserne & bladene her

Til toppen

Ingen nyhedsopdateringer i dag på grund af tekniske problemer

- heller ikke på på SeniorNET.dk

8. august 2018

Find aviserne & bladene her

Til toppen

Ringe interesse for og indsigt om pension vil få konsekvenser, hvis ikke...

Mange alderspensionister vil havne i fattigdom på grund af ringe interesse for og indsigt om pension, bemærker klummeskribent på Berlingske Business, Jørgen Svendsen, aktuar og pensionsmægler i firmaet AFPR.
Han mener, at der er behov for en skærpet lovregulering inden for skattebegunstigede pensionsopsparing, og gør opmærksom på, at det er Danmarks absolut største økonomiske pengetank med 3.500 milliarder. En pengetank på niveau med den Norske Oliefond - og vores pensionstank vokser massivt hvert eneste år.
Men alt for få politikkere, arbejdsgivere, interesseorganisationer og i særdeleshed forbrugere er tilstrækkeligt engageret. Så masser af pensionsmilliarderne flyder tilfældigt rundt på tonsvis af forbrugerkonti. Denne ligegyldighed vil samfundsmæssigt komme til at udfordre os alle på pengepungen. Vi bliver nemlig alt for mange gamle borgere på alderspension og offentlig forsørgelse relativt til stadig færre arbejdsdygtige borgere. En fremtidig ubalance som i denne sommerhede passende kan sammenlignes med de synlige klimaproblemer med global opvarmning. Og her gælder det tilsvarende, at de fremtidige konsekvenser er uoverskuelige, hvis vi ikke sætter aktivet ind med de rigtige foranstaltninger i tide, hedder det i hans klumme på Berlingske Business, hvor han fortsætter:
Med skattebegunstigede pensionsopsparinger gælder det fakta, at henved 40 pct. af det, vi har stående på vores pensionskonto, ikke er vores personlige opsparing, men blot udskudt fremtidig skat til fælleskassen. Det betyder dermed, at vi ikke kan være ligeglade med, om naboen er kommet i kløerne på en grådig pensionsrådgiver eller havnet i et ringe forvaltet og dyrt pensionsselskab. For det vil få den konsekvens, at naboen ender med en halveret pensionsopsparing, og dermed mangler vi en halv skatteindtægt til fælleskassen. På samme måde at det ikke nytter, at vi holder op med at forurene og reducere for CO2, hvis blot vores naboer på koden fortsætter ufortrødent med at ødelægge naturen.
Derfor vil han - fremgår det videre af klummen på Berlingske Business -anbefale at arbejde for følgende reguleringer:
1. At lovgive om (og at Finanstilsynet sikrer det løbende tilsyn) de samlede pensionsomkostninger, herunder særligt investeringsomkostningerne. Det skal være et lovkrav, at de samlede omkostninger opgøres korrekt og fyldestgørende for at sikre en åben og fair konkurrence. Og videre at der på vores allesammens skattefinansierede pensionsopsparinger maksimalt må være en direkte profitindtægt til pensionsselskabet og dets ejere på 0,4 pct. i rentemarginal. 2. At lovgiver eller branche regulerer de uvildige pensionsmæglere – dem som både rådgiver og efterfølgende sælger deres egen løbende rådgivning til lønmodtagere i danske virksomheder. Herunder indfører et krav om at mægleren maksimalt løbende kan have en indtægt på ti pct. af de gennemsnitlige forsikringstekniske omkostninger opgjort blandt kommercielle pensionsselskaber. 3. Lovgiverkrav om at alle danskere skal spare et minimumbeløb til alderspension svarende til, at de i fremtiden selv kan finansiere folkepensionens tillægsbeløb.
4. At arbejdsgivere og lønmodtagere som står bag ved de succesrige pensionsselskaber Pension Danmark og Industriens Pension bør arbejde for, at de kan indgå i konkurrencen om flere lønmodtagergrupper, herunder også firmaaftaler. (Klummeskribent på Berlingske Business, Jørgen Svendsen, aktuar og pensionsmægler i firmaet AFPR)

LinkNyhederne

DANSKE:

For meget drikkevand sender typisk ældre på sygehuset  Læs

Kraftig iltsvind har bredt sig i Limfjorden og i andre farvande  Læs

Dominoeffekt kan få klimaet til at gå helt amok  Læs

Lars Christian Lilleholt (V) kalder ny klimarapport foruroligende læsning  Læs

Den første kaffefarm i Danmark etableres nu  Læs

Mange 3F'ere har ikke råd til at flytte med arbejdet  Læs

Bagmandspolitiet efterforsker endelig Danske Bank for hvidvask  Læs

Herning Folkeblad fyrer DSU-aktiv journalist efter to dages ansættelse  Læs

Tre journalister sporede hemmelighedsfulde russiske hær, da de blev myrdet ved kæmpe guldmine  Læs

De nye ejendomsvurderinger kan koste dyrt næste år  Læs

Beboere meldes uskadte efter brand på nordjysk ældrecenter  Læs

ENGELSKE:

Rich, reckless Brexit zealots are fighting a new class war  Read

That Mourning Orca Whale Mother Should Be a Wake-Up Call  Read

Islamist children pose real 'threat' to Germany, spy chief warns  Read

Pictures: A rainbow runs through it - Colourful camera tricks in pictures  Read

Video: Female skydivers set world record in Ukraine  Read

Travel: Glacial Flood in South Iceland  Read

Recipe: Summer pudding recipes  Read


Flere Linknyheder på SeniorNET.dk

7. august 2018

Find aviserne & bladene her

Til toppen


Søg på SeniorSiderne:

Index  Sitemap fra FreeFind

SeniorNyhederne opdateres
ikke i weekender og ferier

Fjernsynsprogrammer
Aviser & blade
Find telefonnr.
Benzinpriser
Vejr, veje & trafik
Regionaludsigterne
FORSIDEN SeniorSiderne
SeniorNET.dk LinkNyheder

OVERSÆT / Translate
ord og sætninger
fra Engelsk til Dansk

SingleSiderne & SingleNyhederne

Julognytår.dk

Kontakt: prebenbrask@email.dk


Preben Brask Copyright © 1999-2018 af WWW.SENIORINTERNET.DK Seniornyhederne.dk Seniorsiderne.dk WWW.SENIORNET.DK SENIORWATCH.DK LinkNews.dk LinknewsWeekly.dk Linknyheder.dk Linknyhederne.dk WW.SINGLEINTERNET.DK Singlenyhederne.dk Singlesiderne.dk SINGLEWATCH.DK WWW.JULOGNYTÅR.DK (WEBHOTEL: Wannafind)